Historické setkání: Na bečovské panství se »vrátili« původní majitelé | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Historické setkání: Na bečovské panství se »vrátili« původní majitelé

Bratři před bývalým rodinným sídlem.
Bratři před bývalým rodinným sídlem. (Foto Aha! – Kateřina Moravcová)

Historický okamžik se odehrál na hradě a zámku v Bečově nad Teplou. Vůbec poprvé sem oficiálně přijeli původní majitelé celého panství, rodina Beaufort-Spontinů. I muž, který chtěl z tehdejšího Československa vykoupit relikviář sv. Maura.

Christian Beaufort-Spontin (71) a jeho starší bratr Friedrich (74), stávající »hlava« rodu, dorazili do Bečova na dvoudenní návštěvu s manželkami. Ubytováni byli na hradě. „Jsem šokován, kolik lidí se o náš rod zajímá. Jsem rád, že o hrad pečují lidé s takovým nadšením,“ poznamenal Christian.

O útěku mlčeli
Své první pocity, když v Bečově vystoupili z aut, ale komentovat nechtěli, stejně tak se chtěli vyhnout i povídání o relikviáři. „Byl mi jeden rok, když jsme Bečov opouštěli. Z vyprávění vím, že to bylo velmi těžké, zvlášť pro dědečka, kterému bylo 65 let,“ zavzpomínal Friedrich.

Úprchli do Rakouska
Za války rod kolaboroval s nacisty, a tak předci bratrů před útěkem z republiky v roce 1945 ukryli pod podlahu hradní kaple vzácný relikviář sv. Maura spolu se sbírkou vín a koňaků. Rod následně zakotvil v Rakousku, kde dodnes žije.

Pomohou historikům
Kastelán hradu a zámku v Bečově Tomáš Wizovský neskrýval nad setkáním nadšení. „Jejich tváře jsme znali jen z fotografií. Nyní můžeme díky osobnímu setkání dát do hromady poslední střípky z novodobé historie objektu,“ pochvaloval si.

Kolaborovali s nacisty
V Čechách rod Beaufort-Spontinů vlastnil od roku 1813 Bečov nad Teplou a od roku 1837 Toužim. Heinrich Beaufort-Spontin (1880 až 1966, dědeček bratrů) se ve třicátých letech 20. století stal členem Sudetoněmecké strany, na Bečově se objevil hákový kříž, oba jeho synové Friedrich a Albrecht bojovali ve 2. světové válce v německé armádě. Mladší Albrecht padl v Rusku, Friedrich Beaufort-Spontin (1916 až 1998, otec bratrů) pak neúspěšně žádal po tehdejší ČSSR vydání rodinného majetku, který byl na základě Benešových dekretů zkonfiskován.

Poklad ukryl dědeček
Relikviář sv. Maura rodina převezla v roce 1888 na Bečov. V roce 1945 ho ukryl dědeček současných hostů zámku a hradu spolu se 103 lahvemi koňaku a vína pod podlahu kaple sv. Petra. Bylo mu jasné, že se republika s kolaboranty bude chtít vypořádat. Část majetku dokázal odvézt do Rakouska, relikviář ale zůstal v kapli. V roce 1984 Christian Beaufort-Spontin, který nyní Bečov navštívil, se svolením otce Friedricha pověřil amerického obchodníka Dannyho Douglase, aby se pokusil vyjednat vyzvednutí a vývoz relikviáře sv. Maura z komunistického Československa. Douglas začal na zastupitelském úřadu ve Vídni vyjednávat s československým státem o nákupu blíže neurčené historické památky za 250 tisíc dolarů. Při vyjednávání vyšlo najevo, že jde o dutý kovový předmět o velikosti přibližně konferenčního stolku s vysokou historickou a uměleckou hodnotou, který leží zakopaný asi 100 km od Norimberku. Pátrací tým kriminalisty Františka Maryšky pak na základě indicií začal 4. listopadu 1985 prohledávat hrad a zámek v Bečově nad Teplou. Následující den pod prkny podlahy v hradní kapli relikviář objevili a zachránili pro republiku.

Víte, že...
...relikviář sv. Maura je románská památka pocházející z první třetiny 13. století? Je považován za druhou nejcennější movitou památku v ČR, po českých korunovačních klenotech. Jde o vůbec nejvýznamnější románskou klenotnickou památku uloženou na českém území.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.