Policie chytila 7 Nizozemců, kteří měli konflikt v centru Prahy: Kolik jich pustili a kolik zavřeli?! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Policie chytila 7 Nizozemců, kteří měli konflikt v centru Prahy: Kolik jich pustili a kolik zavřeli?!

Muž ve žlutém triku byl v sobotu nejagresivnější.
Muž ve žlutém triku byl v sobotu nejagresivnější. (Foto Aha - David Malík, irozhlas.cz, PČR)

Brutálně zmlátili číšníka (36) v centru Prahy a teď za to bude sedm turistů z Nizozemska pykat. Policie je v pondělí večer chytila na letišti. S dvěmi zahájila trestní stíhání pro těžké ublížení na zdraví, tři mají na krku výtržnictví, dva pustili kriminalisté na svobodu.

Otřesný případ se stal už v sobotu v restauraci Polpo, kde cizinci napadli číšníky, ale i hosty. Jeden z číšníků útok odnesl zraněním hlavy, musel na operační stůl a podle informací Aha! ho další operace ještě čeká.

Grázlové pláchli z místa činu pryč a policie rozjela pátrání. Během dvou dnů byli muži v poutech. „Dostali jsme asi dvacet podnětů od lidí,“ řekl policista Daněk.

Poslední stopa vedla na letiště. Povedená partička si objednala v letištní restauraci plzeňské a tešila se, že odletí domů. Obestoupili je ale policisté, zpoutali je a naskládali do aut. „Jde o fyzicky zdatné muže, kteří boxují a chodí do posiloven,“ řekl komisař Miroslav Hyhlík.
Podle něj rváči něco takového vůbec nečekali. „Byli překvapení. Nevěděli, že po nich pátrá policie a že jsou podezřelí z tak závažného zločinu,“ řekl Hyhlík, podle kterého byla skupina na dovolené a ubytovala se v centru Prahy. „Zjišťujeme rozsah jejich trestné činnosti,“ řekl ještě komisař, který potvrdil, že útočili minimálně ještě jednou o den dříve v Dlouhé třídě.

Proč zaútočili?

Záběry velmi agresivního napadení zveřejnila policie o víkendu. Je na nich vidět, jak skupina sedmi lidí zaútočila na číšníky v restauraci. Příčinou byla zřejmě jejich opilost. „Sedli si k rezervovanému stolu a měli kelímky s pivem. Když jsme je chtěli vykázat, začali mluvi o rasismu a hádat se,“ řekl šéf restaurace Jovo Savić s tím, že také plivali na jednoho staršího hosta, který se je snažil utišit. A pak už to šlo ráz na ráz. Nejprve se pustili do provozního restaurace, poté i do číšníka Mirka (36). Toho dva z nich strhli na zem a mlátili ho pěstmi a kopali mu do zad a do hlavy. Po dvou minutách utekli pryč.

Nechtěli pomoc ambasády

O děsivém případu informovala i Nizozemská média. Zadržení muži se prý zatím ani neobrátili na svoji ambasádu, která by mohla případně informovat jejich rodiny nebo jim pomoci s právníkem. „Víme to jen z médií. Jediný způsob, jak bychom to mohli řešit, je, že by nás oslovila Policie ČR na základě žádosti našich státních příslušníků o pomoc. To se ale nestalo,“ řekl Václav Pláteník z nizozemského velvyslanectví v Praze.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.