Test pro vás: Mona Lisa ví, jak se cítíte | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Test pro vás: Mona Lisa ví, jak se cítíte

Potutelný pohled nedával vědcům dlouho spát, teď už se ale ví, co za ním stojí.
Potutelný pohled nedával vědcům dlouho spát, teď už se ale ví, co za ním stojí. (Louvre)

Ten pronikavý pohled vás pronásleduje, kamkoli se hnete v jejím zorném poli. Ano, její oči cítíte v zátylku, a jakmile se otočíte, vnímáte ironický úsměšek. Nebo se snad zlobí? Mona Lisa je zkrátka nevyzpytatelná dáma, která takhle laškuje s vědci z celého světa. Teď se ale ikonickému obrazu podívali »na zoubek« američtí znalci a došli k zajímavému zjištění…

Uděláme si takový malý test. Položte si před sebe tohle vydání Nedělního Aha! a požádejte někoho z vaší rodiny, aby vám na počítači před vámi zapnul prezentaci buď smutných, nebo veselých obrázků (neměli byste dopředu vědět, které z nich to budou). Alespoň pět minut se dívejte do černočerných očí Mony Lisy na této dvoustraně, obrazovku počítače se snažte nesledovat. Kdybychom se vás následně zeptali, zda je Mona Lisa veselá nebo smutná, odpovíte nám podle toho, které emoce převládaly na fotografiích promítaných na počítači. A to i přes to, že jste je vědomě nesledovali.

 

Směje se nebo mračí?
Tohle není kouzlo, ale ukázkový případ takzvaného podprahového vnímání. Tato teorie tvrdí, že mozek nevědomky registruje různé podněty, které ovlivňují naše každodenní rozhodování. Využil ji i tým doktorky Eriky Siegelové z kalifornské univerzity, aby objasnil jednu ze záhad, která už dlouhá léta obchází slavný da Vinciho obraz. Totiž to, zda se dáma na portrétu usmívá, nebo spíš mračí. „Mona Lisa se tváří podle toho, co zrovna prožíváte,“ přichází Siegelová s jednoduchým vysvětlením.

 

„Pokud si obraz prohlížíte třeba po hádce s manželem, máte dojem, že se Mona Lisa mračí. Jste-li ale v dobrém rozpoložení, dáma se na vás z plátna usmívá.“ Své tvrzení doktorka Siegelová dokládá výsledkem výzkumu, který byl v podstatě stejný jako náš test v úvodu článku – jenom jej provedla na vzorku třiačtyřiceti dobrovolníků. Záhada výrazu Mony Lisy je tak vyřešena a vysvětlení je o mnoho méně mystické, než se původně předpokládalo. Leonardo prostě obraz namaloval tak, jak se v tu chvíli cítil, a každý si v něm najde to své. I tak ale obraz neustále obestírá několik tajemství, která se dodnes nepodařilo vyřešit…

 

Celý článek si můžete přečíst v tištěném nedělním vydání deníku Aha!

 

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.