Na farmě ve Vizovicích se letos jaro opozdilo, ale mláďata ne: Narodilo se 100 kůzlat! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Na farmě ve Vizovicích se letos jaro opozdilo, ale mláďata ne: Narodilo se 100 kůzlat!

Martin Vlček (36) s kůzlátkem.
Martin Vlček (36) s kůzlátkem. (Foto Aha! – Slávka Červená)

Velikonoce klepou na dveře a k nim patří i malá kůzlátka. Teplé jaro se sice letos pořádně opozdilo, na farmě ve Vizovicích na Zlínsku však přesto přišlo v podobě více než stovky kůzlat.

Matkami se staly Gábina, Lujza, Gizela, Rozárka, Emička, Cecilka, Maruška a další desítky koz. Všechny pozná chovatel Martin Vlček (36). „Koz máme pětaosmdesát. Rodit začaly přesně na Valentýna. Polovinu kůzlat jsme již prodali,“ uvedl Martin, který se o farmu stará s přítelkyní Monikou (39) pět let a mají i mlékárnu.

V ohradě pobíhají kozlíci a kozičky různých barev. Od bílých přes melírované až po hnědé. „Dnes si pochutnávají poprvé na šrotu. Jinak stádo za 10 dnů spořádá 1500 kilogramů sena. Tři největší balíky co existují,“ konstatoval chovatel.

Začali s Lízinkou

Z obchodního zástupce Martina se stal zemědělec, když si dvojice pořídila dům na konci Vizovic. „Známý mě přesvědčil, abych si koupil kůzle – Lízinku. Protože jí bylo smutno, pořídili jsme jí kamarádku Rozárku a postupně se to rozjelo,“ osvětlil farmář.

Mléko bez odéru

Mléko z vizovické farmy nemá kozí odér. Je to tím, že zvířata jsou celoročně venku. Kozy jsou mlsné. Ze sena si vybírají hlavně různé bylinky. Nejsou »sekačky« na trávu jako ovce.

Víte, že...

...kozel počurává přední nohy? Podle pachu pak pozná, kterou kozu již obšťastnil a kterou ne.

...některá kůzlata chodí pít mléko k jiným samicím?

...v českých zemích se kozy chovaly již v době bronzové?



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.