V Krnově vyhořela národní kulturní památka plná unikátů: Zapálili textilku žháři!? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

V Krnově vyhořela národní kulturní památka plná unikátů: Zapálili textilku žháři!?

Historická budova v centru Krnova hořela na několika místech.
Historická budova v centru Krnova hořela na několika místech. (Foto HZS)

Pořádnou zlost mají v Krnově, kde měli na jaře začít stavět muzeum českého textilnictví. Historickou budovu bývalé textilky Karnola s unikátními exponáty a archivy látek, které se v roce 2010 staly národní kulturní památkou, zapálili zřejmě žháři. 

S plameny ve středu večer bojovalo 90 hasičů z celého regionu. „Požár byl založen na několika místech. Byla to neskutečná rychlost a za půl hodiny bylo jasné, že plameny zničí většinu z dřevěných strojů a staletých tkanin,“ prozradil jeden ze zasahujících hasičů.

Policie o žhářském útoku sice otevřeně nemluví, ale prosí občany o svědectví z doby před požárem. „Ohledání požářiště se účastní specialisté, kriminalisté a policejní psovod s vycvičeným psem na vyhledávání akcelerantů hoření,“ uvedla policistka Pavla Jiroušková. Místostarosta Krnova Michal Brunclík je přesvědčen, že jsou za činem žháři. Podle zdroje Aha! mělo být v budově osm ohnisek.

Město nyní řeší, co udělá s 95 miliony z EU na vybudování muzea. „O vybudování muzea jsme usilovali řadu let. Letos jsme sehnali peníze a mělo se začít stavět. Nevíme co bude,“ posteskl si Brunclík. Na místo dorazil i ministr kultury Ilja Šmíd (za ANO), který chce, aby stavba pokračovala.

Jako kostel v Gutech

V poslední době jde o další národní kulturní památku v regionu, která byla zřejmě zapálena žháři. Letos v létě lehl popele unikátní dřevěný kostelík v Třinci-Gutech z 16. století. Tři pachatelé (18) čekají na soud ve vazbě.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.