Objev na zámku v Holešově: Na zdi visel evropský unikát! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Objev na zámku v Holešově: Na zdi visel evropský unikát!

Skvost, který má pochvu potaženou sametem, ukazuje historik Karel Bartošek.
Skvost, který má pochvu potaženou sametem, ukazuje historik Karel Bartošek. (Foto ČTK)

Našli poklad! V muzejních sbírkách má Holešov na Kroměřížsku léta meč, o kterém se mnozí domnívali, že jde o pouhou repliku. Nyní v něm historici objevili evropský unikát z roku 1648.

Ve své době představoval symbol moci moravského zemského hejtmana. Pasovali se jím zástupci panovníka. Patřil Janu hraběti z Rottalu, který získal holešovské panství v roce 1648. „Meč byl od 50. let minulého století do roku 1997 vystaven v expozici na zámku,“ popsal starosta Rudolf Seifert. Zbraň následně skončila v depozitáři, všem již dříve bylo jasné, že nebyl určen k boji. Neodpovídala tomu jeho tloušťka, a tak vznikla právě spekulace, že jde o repliku. Až nedávno na něj upozornil přední historik Tomáš Knoz. Pracovníci muzea pak poklad našli v bedně bez řádného označení.

Obdoba korunovačních klenotů
Kování meče je s výjimkou ocelové čepele z čistého stříbra. Dílo bylo zhotoveno na objednávku rakouského císaře Ferdinanda III. „Dá se říct, že na Moravě jde v tomto případě o obdobu korunovačních klenotů. Je to meč ceremoniální. Byl držen při slavnostních a obřadních příležitostech, ale i při zasedání zemského soudu,“ přiblížil kurátor muzea Ondřej Machálek. Nyní bude restaurován a následně vystaven.

Víte, že…
…kromě holešovského meče se dochoval jen hejtmanský meč Karla Františka Libštejsnkého hraběte z Kolowart? Je umístěn v Rychnově nad Kněžnou a podle expertů je o několik desítek let mladší.

Šlechtic Jan z Rottalu
Jan z Rottalu byl šlechtic, žijící v 17. století. Léta zastával nejvyšší zemské úřady na Moravě a za třicetileté války byl významnou osobností habsburského monarchie. Získal rozsáhlé majetky a dovedl být i pořádně tvrdý. Potlačil valašské rebelie.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.