Medová lékárna | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 29. března 2024

Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt

Medová lékárna

Med pomůže i vaší pleti
Med pomůže i vaší pleti (istockphoto.com)

Začal čas plískanic a nachlazení. Proti nečasu potřebujeme mocného spojence. MED! Příznivě působí na lidské zdraví a dokáže zatočit s rýmou i revmatickými bolestmi. Umíte jeho vynikající vlastnosti využít?

Jako léčivo se med využívá více než 2000 let. Má antibakteriální účinky, mírní astma, kašel i bolest. Pozor ale, med je silný alergen a pro alergiky může být nebezpečný i v malém množství.

Jak ho vybírat?

Nejlépe je nakupovat u prověřeného včelaře a supermarketům se v tomhle případě spíše vyhnout. U včelaře budete vědět, z jaké oblasti med je, kdy byl stáčen a zda jde o luční, či lesní.

Cukernatý nevadí

Většina z nás má ráda med pěkně tekutý, ale chyba lávky. Včelaři naopak doporučují nebát se koupit med cukernatý, to je totiž záruka kvality. Lesní by měl vydržet tekutý půl roku, zrovna tak květový, akátový ještě o něco déle. Pokud však nezcukernatí ani po takové době, není něco v pořádku.

 Víte, že...

...jedna včela nasbírá za celý svůj život nektar asi na 9 gramů medu, k nasbírání 0,5 kg medu včely navštíví přibližně dva miliony květin a uletí více než 57 000 kilometrů?

Na astma

Potřebujete: 1 cibuli, 2 stroužky česneku, 1 lžíci tymiánu, 200 g medu, 400 ml vody.

Postup: Cibuli a česnek najemno nakrájejte a smíchejte s tymiánem. Směs zalijte 400 ml vroucí vody a pak několik minut povařte. Po vychladnutí přimíchejte med. Důkladně promíchejte. Užívejte ráno a večer jednu čajovou lžičku.

Inhalace na nachlazení

Potřebujete: 1 litr vody, 100 g medu.

Postup: Ve vroucí vodě rozmíchejte med (můžete přidat i šalvěj, tymián či jehličí z jedle). Výpary inhalujte pod ručníkem alespoň 5 minut.

Na revma

Potřebujete: 2 lžíce strouhaného kostivalu, 1 lžíci medu, 2 lžičky olivového oleje, lžíci teplé vody.

Postup: Všechny přísady smíchejte a směs nechte přes noc odstát. Pak nanášejte na postižená místa, přípravek mírní bolest.

Na akné

Potřebujete: 100 ml mléka, 100 g lesního medu, šťávu z 1 citronu.

Postup: Mléko lehce ohřejte a nalijte do čisté sklenice, přidejte med a citronovou šťávu. Uzavřete sklenici víčkem a silně s ní zatřeste. Emulzi naneste večer na kůži, ráno omyjte vlažnou vodou.

Na popáleniny

Med se hodí i k první pomoci při popáleninách. Nejdříve spálené místo ochlaďte studenou vodou, potom naneste silnou vrstvu medu a ránu překryjte gázou.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.