Navštivte Království železnic a zahrajte si na strojvůdce! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Navštivte Království železnic a zahrajte si na strojvůdce!

Vlaky, auta, tramvaje, kam až oko dohlédne!
Vlaky, auta, tramvaje, kam až oko dohlédne! (Foto Aha! – Jakub Poláček, Království železnic, ara)

Největší modelové kolejiště ve střední Evropě, simulátory, kde si můžete vyzkoušet práci strojvůdce či řidiče tramvaje, i unikátní model Prahy. To všechno uvidíte v Království železnic na pražském Smíchově! Na své si tu přijdou malí i velcí milovníci vlaků. Upřímně, kdo nechtěl řídit vlak?

„Na galerii máme původní tři kolejiště. Je to čistá fantazie modelářů, nepředstavují žádná konkrétní místa,“ uvedl Rudolf Pospíšil z Království železnic. „Dole je pak spodní kolejiště, kde jsou vidět známá nádraží z České republiky spolu s modely nejznámějších památek a krajinných prvků,“ vysvětlil.

To se stále rozšiřuje, až bude dokončeno, bude mít unikátní propojené koliště rozlohu přes 900 metrů čtverečních. Hotové by mělo být nejdříve za pět let.

Den a noc

Aby byla iluze skutečného života dokonalá, model dokonce simuluje změnu světla během dne. Nemusíte se ale bát, že přijdete o část podívané. Za »noci« kolejiště svítí nepřeberným množstvím světýlek, díky kterým model vypadá téměř jako skutečnost!

Přijdou znovu

Za osm let, kdy je muzeum v provozu, se už v něm mnoho změnilo. Někteří návštěvníci se proto vrací. Vždy tu totiž najdou něco nového. „Pocházím z Ostravy a poprvé jsem tu byla v roce 2009.

Nyní jsem přijela jenom kvůli tomu. Jsme vlakoví nadšenci, já jezdím ráda vlakem dodnes a několik železničních modelů jsme doma také měli,“ řekla Aha! návštěvnice Hana Kučerová (62). V Království železnic jsou kromě vlaků k vidění také dva unikátní modely Prahy.

Vlaky i počítače

Modely jsou doplněny o informační systém, který mohou využívat návštěvníci s poruchami zraku či sluchu. Kamery nad kolejištěm pak umožňují přiblížit si i ty části modelů, které jsou od lidí daleko. Nechybí ani interaktivní prvky, kterými můžou návštěvníci spustit třeba jízdu vlaku.

Kdo chce řídit vlak?

V Království železnic se nachází také několik simulátorů, kde si návštěvníci mohou vyzkoušet, jaké to je řídit vlak, tramvaj či autobus. Skutečné soupravy technici muzea upravili, aby si tento zážitek mohly zkusit i děti. Na čelní sklo se promítá projekce konkrétních tratí, navíc jako »řidič« můžete otevírat dveře, zvonit, rozsvěcet světla nebo blinkry.

Velín jako skutečný

Množství vláčků, které po obrovském propojeném kolejišti pohybuje, potřebuje také náležitý dohled. V Království železnic je proto také velín, který se na první pohled velmi podobá skutečným dopravním řídícím centrům.

Splněný dětský sen

Jak se zrodil nápad postavit největší modelové kolejiště ve střední Evropě? „Začalo to jako dětský sen jednoho z majitelů. Jako malý si s tátou v neděli stavěli vláčky, ale odpoledne je zase museli rozložit a uklidit. Byty byly malé, prostor na složené kolejiště v nich nebyl. Tady se kolejiště skládat nemusí, naopak ho neustále rozšiřujeme, “ uvedl Rudolf Pospíšil.

25 000 figurek

„Na modelech železnic obecně jsou vždy nejdůležitější detaily. V našich kolejištích je nyní více než 25 000 figurek v různých situacích,“ řekl Aha! Rudolf Pospíšil.

Potřebovali by 4 hektary

Kolejiště není přesnou kopií České republiky. „Ta by se nám sem nevešla, počítali jsme to a potřebovali bychom na ni 4 hektary,“ vysvětluje Rudolf Pospíšil. Modely jsou vyvedené v měřítku H0, neboli 1:87.

Navštivte Království železnic s 1 + 1 VSTUPENKOU ZDARMA!

Království železnic můžete díky Aha! navštívit s dětmi za výhodných podmínek. Uvidíte modelovou železnici procházející fiktivním městečkem v Čechách zhruba v roce 1980, v další části objektu se projdete kolem skutečných pamětihodností Česka – Pražského hradu, Labské vodní cesty apod.
Vystřihněte si kupón na titulní straně dnešního Aha!, kupte si vstupenku na pokladně Království železnic a dostanete dětskou ZDARMA! Akci můžete využít až do 30. 9. 2017 včetně!

Království železnic
Stroupežnického 23, Praha 5 – Anděl
Vstupné: Dospělí 260 Kč, děti do 15 let 160 Kč, děti do 1 metru (pouze v doprodovu dospělé osoby) 50 Kč, studenti 180 Kč, senioři (od 65 let) 160 Kč
Otevírací doba: denně 9 až 19 hodin
Web: www.kralovstvi-zeleznic.cz

Měli byste vědět, že...
* Prodej vstupenek končí již v 18 hodin
* Návštěva expozice zabere zhruba 2 až 4 hodiny

Na videa z expozice se můžete podívat zde:

Video se připravuje ...

Video se připravuje ...



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.