Houbařská sezona se rozjela: Koše nestačí, sbírají do vozíků! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Houbařská sezona se rozjela: Koše nestačí, sbírají do vozíků!

Malá Petra (4) ze Semilska se pyšnila, co všechno dokázala s rodinou za hodinu v lese najít.
Malá Petra (4) ze Semilska se pyšnila, co všechno dokázala s rodinou za hodinu v lese najít. (Foto Aha! – Karel Kopáč, Facebook.com)

Hřiby, kozáky, křemenáče, bedly i lišky. Tyto poklady teď ukrývají české lesy. Po deštivém počasí se dá očekávat, že v nejbližších dnech jich přibude. Už nyní nosí houbaři plné koše... Třeba Petra Jarošová si nadílku přivezla z lesa na přívěsném vozíku za autem!

„Plnou káru hub nám trvalo nasbírat hodinu. Hledali jsme v Krkonoších s manželem a jeho tatínkem. Ještě s námi byla čtyřletá dcera, to je takový malý pomocníček,“ prozradila Aha! Petra Jarošová z Bozkova na Semilsku. Houbařka také přiznala, že po úlovcích nepátrají, ale chodí najisto.

„My pracujeme v lese, tak máme svá místa, kde vždycky něco najdeme,“ usmála se. A co s tolika houbami udělali? „Hodně jsme rozdali, hlavně rodině a sousedům, ze zbytku jsme udělali řízky, něco jsme zavařili a usušili,“ dodala.

I na Šumavě je blaze
V šumavských lesích houbařila Marie Valdmanová se svými syny Pepíkem a Vašíkem (oba 2). „Plný košík jsme nasbírali za půl hodiny. Nejvíc hub bylo na krajích lesa a tam, kde je zem zoraná od lesní techniky,“ vyprávěla Marie.

Houby z hor zavařil do octa
Vojtěchu Doudovi se podařilo nasbírat v úterý plné dva koše. „Chalupu mám v Bozkově na Semilsku, takže na houby chodím hlavně po horách, blízko mám Krkonoše a Jizerské hory,“ prozradil. A co s houbami udělal? „Zavařil jsem je do octa,“ dodal. 

Mykolog Michal Polata:
Kde prší, rostou
Houbám se daří především na horách, kde je více vlhko. „Největší letošní senzací je stále okolí krkonošských hor. Tam lidé odvážejí houby v obrovském množství, ale i v nížinách je posledních pár dní hodně vody, tak doufáme, že bude i ve zbytku Česka takový hojný růst jako právě v Krkonoších,“ hodnotil amatérský mykolog Michal Polata.

Teploty stoupnou o 14 °C
Konečně budeme moct opět vytáhnout plavky a užívat si sluníčka. Během víkendu se začne oteplovat. „Do Česka se nasune oblast vysokého tlaku vzduchu, která slibuje malou oblačnost a díky teplému jihozápadnímu proudění, půjde teplota rychle nahoru.

V neděli naměříme až 30 °C,“ slibuje meteoroložka Dagmar Honsová. I po víkendu se můžeme těšit na tropické teploty, v úterý vystoupá rtuť teploměru až na 32 °C.

Slunce zase vystrčí své růžky respektive paprsky a ty naženou lidi opět k vodě.

Jak bude?
Dnes: oblačno s přeháňkami. Den 18 až 22 °C.
Zítra: oblačno, občasný déšť. Noc 10 až 14 °C, den 20 až 24 °C.
Sobota: polojasno, ojediněle přeháňky. Noc 9 až 13 °C, den 22 až 26 °C.
Neděle: jasno až polojasno, ojediněle přeháňky. Noc 11 až 15 °C, den 26 až 30 °C.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.