Zkuste netradiční marmošku!
Mnohem raději sice aranžuje a opečovává kytky, ale když je úroda, neváhá. V kuchyni Marty Stiborové na chalupě v Brusném na Kroměřížsku včera voněly jahodový džem, máta i levandule.
„Jahody mám od soukromého zemědělce. Jsou na jedničku s hvězdičkou. Čisté, sladké, voňavé. Úžasné. Na troše jsem si pochutnala, z ostatních dělám džem,“ řekla. V kastrolu zralé jahody pomačkala starým šťouchadlem na brambory, přidala želírovací prostředek s malým množstvím cukru, chvíli povařila a dosypala zbytek krystalu. Spoustu let džemy a marmelády dělala podle starých tradičních receptů.
„Ale doba se mění a dva roky zkouším stále něco nového. Teď jsem si jahody rozdělila na dvě várky. Do jedné dám na ovonění a zajímavost chuti lístky máty a do druhé květy levandule. Loni to byl i čerstvě mletý pepř. A musím říct, že džemy u nás nejsou trvanlivé, hned se sní,“ přiblížila, když odebírala z kastrolu vytvořenou pěnu. A za chvíli již plnila skleničky.
Marmeláda v dárkové podobě
„Pro mě je důležitý i konečný efekt. Dárková podoba. Sklenice vždycky hezky vypadá, když se kovový vršek ozdobí kolečkem z látky a ováže motouzkem dokola. Téměř vše totiž porozdávám dětem, známým a vnoučatům. A ta radost je hned větší,“ popsala Marta.
Recept
„Na kilogram očištěných zralých jahod, půl kila krystalového cukru a jeden Gelfix extra. Do jedné várky lístky ze dvou snítek máty. Květy levandule od oka. Tak, aby vám zavoněly, ale nebylo jich příliš. Naplněné skleničky hned zavíčkuji a obrátím dnem vzhůru,“ přibližuje svůj recept Marta Stiborová.