Soudí ho za řízení v opilosti, prý jen hledal v autě doklady... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Soudí ho za řízení v opilosti, prý jen hledal v autě doklady...

Róbert Dudoma před soudem.
Róbert Dudoma před soudem. (Foto Aha! – Dan Černovský, Robert Klejch)

Řídil v opilosti, nebo si jen do auta šel pro doklady? Róbert Dudoma (48) byl už dvakrát nepravomocně odsouzen k podmínce a dvouletému zákazu řízení. Sám tvrdí, že auto neřídil, pouze v něm hledal doklady.

„Žiju v Německu, loni v červenci jsem přijel za přítelkyní do Prahy. Auto jsem zaparkoval na ulici a šel jsem k ní do bytu. Tam jsme spolu popíjeli,“ vypráví rodák ze slovenské Rimavské Soboty o incidentu, který se odehrál loni 2. července v brzkých ranních hodinách. Že si ten den přihnul, nepopírá.

„Něco jsme vypili. Nemohl jsem najít doklady, a tak jsem je šel hledat dolů do auta. Přítelkyně tam za mnou přišla a jak jsme měli upito, začali jsme se hádat. V tu chvíli tam přijeli policisté, chtěli vědět co se děje. Tak jsem jim to řekl a oni mi dali dýchnout a pak mě sebrali za řízení v opilosti,“ kroutí hlavou Dudoma. Už osm měsíců má zadržený řidičský průkaz. „Je to pro mě velký problém, pracoval jsem na letišti u Mnichova, tam jsem každý den skoro 50 kilometrů dojížděl. Musel jsem se domluvit s kolegy, aby mě vozili s sebou,“ dodává.
Důkaz? Záznam z kamer
Soud má k dispozici kamerový záznam, kde je vidět, že do Pivovarnické ulice v Praze přijíždí tmavé auto a parkuje. Během noci pak několikrát na místě popojíždí, částečně vyjíždí a zajíždí. Je to právě Dudomovo auto? „Není, ani tam nikde není vidět, že bych řídil!“ tvrdí rozhodně Róbert Dudoma.

Žalobce je ale jiného názoru.„Z kamerového záznamu jasně vyplývá, že obžalovaný s autem okolo 1.40 hodin ráno přijel. Policisté na něj nepřišli náhodou, ale protože byli upozorněni na vozidlo, které se chová nepředvídatelně,“ uvedl včera u soudu. Soudkyně Hana Chaloupková mu dala za pravdu, Dudomu už podruhé odsoudila k podmínce a dvouletému zákazu řízení. Rozhodnutí není pravomocné, Dudoma se odvolal, už jednou odvolací soud případ vrátil k novému projednání.


Za volantem ho nenašli
Kamerové záznamy neukazují, že by Róbert Dudoma do auta nasedl opilý a někam s ním odjel. Je na nich vidět, že s autem v 1.40 hodin někdo přijede, pak od něj odejde. Po chvíli se k němu vrátí a popojíždí s ním. Policisté na místo dorazili v 2.05 hodin. I kdyby Dudoma s autem přijel, mohl zaparkovat, napít se a pak se k autu vrátit. Policisté ho nepřistihli za volantem.

S odklonem nesouhlasí
Soudkyně Hana Chaloupková si vyslechla Dudomovy stížnosti, jak mu zadržení řidičáku komplikuje život. Navrhla, aby se doznal a složil soudu částku na pomoc obětem trestných činů. Pak by mohla se souhlasem státního zástupce řízení ukončit odklonem a nedostal by tak dlouhý zákaz řízení. „Nebudu se přiznávat k něčemu, co jsem neudělal!“ odmítá to obžalovaný.  
Advokát Jan Černý: S alkoholem ani sednout za volat!
Může řidič po požití alkoholu s autem popojet, třeba na parkovišti?
*„V případě, že jsem požil alkohol, se v autě nesmím chovat jako řidič,“ uvedl pro Aha! renomovaný pražský advokát Jan Černý. To zahrnuje už jenom usednutí za volant, nemluvě o nastartování. Znamená to, že pokud jste opilí a budete se chtít v autě vyspat, smíte, ale jen na místě spolujezdce. A pozor, už ne strčit klíček do zapalování, abyste si pustili rádio či topení.

*„Na druhou stranu mě nikdo nemůže sankcionovat, pokud si auto odemknu a vezmu si třeba tašku z kufru,“ vysvětlil Černý.

*A co když si cestou z hospody všimnete, že vaše auto brání výjezdu a chcete s ním popojet, byť jen o půl metru? „To už by se jednalo o přestupek nebo trestný čin, podle míry opojení alkoholem,“ upozornil Černý.

*„Jízda pod vlivem alkoholu je zohlednitelná v případě, že hrozí větší nebezpečí, než představuje ta samotná jízda,“ doplnil Černý. To by platilo například ve chvíli, kdy jsou lidé mimo telefonní signál (třeba na horách) a je potřeba zavolat záchranku kvůli vážnému zranění.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.