PANÍ ALENĚ pokrok v léčbě cukrovky usnadnil život | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 1. května 2024

Dnes je Svátek práce, zítra Zikmund

PANÍ ALENĚ pokrok v léčbě cukrovky usnadnil život

 (iStock)

Paní Alena (64) má diagnostikovaný diabetes  2. typu již 10 let. „Pár dní jsem se necítila dobře, ale říkala jsem si, že se o mě jen pokouší nějaká viróza. Potom jsem ale jednou odpoledne omdlela a probudila se v nemocnici,“ popisuje první útok nemoci.

P aní Alena přibrala v těhotenství a kil navíc se už po porodu nezbavila. Sportovat a dodržovat dietu začala, až když zjistila, že má cukrovku. Přesto se jí ale ani s pomocí inzulínu nedařilo diabetes dobře kompenzovat. „Cukr v krvi jsem měla pořád vysoký, bála jsem se hypoglykémií, těžce shozená kila se postupně vrátila,“ popisuje svůj zdravotní stav.

ZNATELNÉ ZLEPŠENÍ
Lékař rozhodl, že bude nutná další intenzifikace léčby. Po dohodě se s paní Alenou rozhodli pro novou léčbu kombinující bazální inzulín s GLP-1 agonisty. Další možností totiž byla aplikace inzulínu čtyřikrát denně. Té se ale paní Alena bála kvůli hypoglykémii a dalšímu zvýšení váhy. A výsledek? „Jsem nadšená a chválí mě i diabetolog. Hypoglykémie se zatím neobjevily, postupně se mi snižuje hladina cukru v krvi a začala jsem konečně hubnout. Inzulín jsem si musela píchat dvakrát denně, teď jej užívám jen jednou. Na novou léčbu si sice připlácím, ale za ten komfort to určitě stojí,“ hodnotí výsledek paní Alena.

SLOVO LÉKAŘE
Lékaři nové možnosti vítají. „V praxi se často setkávám se situací, kdy pacient nemá uspokojivé hodnoty krevního cukru a je nutné uvažovat o změně léčby. Diabetologové jsou na tuto situaci zvyklí, protože diabetes má většinou tendenci postupně se zhoršovat. Intenzifikovaná léčba inzulínem (tři a více aplikací za den) je spojená s vyšším rizikem hypoglykémie a vyšší zátěží a nároky na pacienta. Navíc hrozí, že pacient bude zejména při vyšších dávkách inzulínu přibírat na váze. Moderní léčba kombinující bazální inzulín s agonistou GLP-1 omezuje chuť k jídlu a vede tak k poklesu hmotnosti i krevního tlaku, účinně snižuje krevní cukr, často i s menší dávkou inzulínu, a má tak pozitivní vliv na prevenci hypoglykémie,“ komentuje nové postupy diabetolog doc. MUDr. Martin Prázný, CSc., Ph.D. .

CO JSOU GLP-1 AGONISTÉ
GLP-1 agonisté napodobují účinek „hodného střevního hormonu“ GLP-1. Nezpůsobují hypoglykémii a kromě lepší kompenzace cukrovky mohou pomoci i ke snížení tělesné hmotnosti pacienta. Užívají se při léčbě cukrovky 2. typu v kombinaci s jiným antidiabetikem, pokud dosavadní léčba nevede k uspokojivé kompenzaci nemoci. GLP-1 agonisté jsou výhodné tam, kde je cílem i pokles hmotnosti pacienta.
Zdroj: www.ordinace.cz

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.