Zachráněný čáp se vrací domů: Vodňane, Vodňane, ať se ti nic nestane! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Zachráněný čáp se vrací domů: Vodňane, Vodňane, ať se ti nic nestane!

Libor Šejna spolu s dalšími ochránci přírody vypustili loni na jaře vyléčeného Vodňana u Vodňan zpět do volné přírody.
Libor Šejna spolu s dalšími ochránci přírody vypustili loni na jaře vyléčeného Vodňana u Vodňan zpět do volné přírody. (Foto Aha! – Vlaďka Hradská, ZS Makov, P. a F. Hronkovi)

Čáp Vodňan, který se jako jediný čáp vydal loni s vysílačkou na zádech z Čech do teplých krajin, je na cestě domů. Podle signálu z GPS už urazil prvních 193 kilometrů. Pokud přečká všechny nástrahy, přiletí kolem 20. března.

Zima definitivně odchází a jaro přebírá žezlo. Svědčí o tom návrat některých zimujících ptáků. V Dubném už sedí na hnízdě první čáp.

Na zpáteční cestu z Jemenu do Čech se vydal i čáp Vodňan, kterého ornitologové sledují díky solární vysílačce. Hned první den 21. února uletěl 193 kilometrů. Čeká ho ale cesta dlouhá přes 5500 km. Kvůli vzdušným proudům nelétá přes moře, ale nad pevninou.

Jak moc bude jeho pouť dobrodružná, není jasné. Ornitologové doufají, že Vodňan nepřekvapí tak, jako loni, a už nepoletí přes území zmítaná válkou. „Při cestě na jih se nevydal jako většina čápů z Egypta přes Saharu do Čadu, ale letěl na Arabský poloostrov. Míjel přitom v Sýrii místa, kde se bojovalo. Nikdo neví, proč si vybral právě tento směr,“ připomněl šéf záchranné stanice Makov Libor Šejna.

Věří, že čáp cestu zpět zvládne a vrátí se do hnízda ve Vodňanech. „Říká se, že na svatého Řehoře, čáp letí přes moře. Odhaduji, že kolem 20. března bychom se ho mohli dočkat,“ dodal Šejna.


Víte, že...
...200 km v průměru dokáže denně uletět čáp Vodňan?
...jméno dostal po městě, kde se zřítil z hnízda a kam se po uzdravení zase vrátil?
...lze ho sledovat díky solární vysílačce, kterou mu ornitologové nasadili před vypuštěním do zpět do volné přírody?
...jeho cestu lze nyní vidět na: http://www.makov.cz/index.php?action=zachranna-stanice

První čáp už je v Česku
Prvním navráceným čápem po letošní mrazivé zimě se může pochlubit Dubné na Českobudějovicku. V sobotu 18. února se objevil čáp Max v hnízdě v centru obce na střeše kostela. Vylíhl se v roce 2003 v Německu a do Dubného se přestěhoval 2012.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.