Trumpův velký den: Vše o jeho inauguraci! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Trumpův velký den: Vše o jeho inauguraci!

Donald Trump
Donald Trump (Foto EPA, ČTK, ara)

Už před prezidentskými volbami se někteří při vyslovení jeho jména orosili. Donald Trump (70) slíbil Mexičany oddělit od USA zdí, kterou by si sami zaplatili. Migranti se měli pakovat a naopak putinovskému Rusku nabízel kamaráčoft. Dneškem počínaje může svá slova měnit v činy. Po inaguraci se stane 45. prezidentem Spojených států amerických. Jak to bude vypadat?

1. S novým účesem
Zkrocení Trumpových nepoddajných vlasů (on sám je nazývá »chcíplou veverkou«) zabere asi hodinu denně. Trump v roce 2015 avizoval, že pokud se dostane do Bílého domu, bude »dřít jako kůň« a zvolí jednodušší účes. Novou možnou podobu nastínila Trumpova fotka s nagelovanými a dozadu sčesanými vlasy, kterou na sociální síti zveřejnil jeho syn Donald.  

2. Poprvé s Hillary
Předchozí prezidenti George W Bush, Bill Clinton a Jimmy Carter se svými manželkami se inaugurace zúčastní. Přestože Trump není jeho krevní skupina, chybět nebude ani končící Barack Obama s manželkou Michelle (pokud by přece jen nepřišel, byl by to první takový políček novému prezidentovi po 96 letech). Nezúčastní se ale 41. prezident George Bush st. i jeho žena Barbara, oba jsou v nemocnici. Inaugurace bude také první událostí od voleb, kdy se Trump setká se svou rivalkou Hillary Clinton.


3. Jedna bible nestačí
Až Trump bude skládat přísahu do rukou šéfa nejvyššího soudu Johna Robertse, bude mít hned dvě bible. První z nich dostal Trump v roce 1955 od své matky, druhá bible v červeném sametu kdysi patřila prezidentu Abrahamu Lincolnovi.

4. Návštěvnost rekordní? Spíš ne...
Zatímco budoucí prezident očekává na inauguraci »rekordní účast«, úřední odhady mluví maximálně o milionu účastníků. Přitom »na Obamu« v roce 2009 přišlo 1,8 milionu lidí.

5. Protesty i nové »zvíře«
Povolení k demonstracím dostalo zhruba čtyřikrát více ohlašovatelů než při minulých inauguracích. Na bezpečnost ve Washingtonu dohlédne 28 tisíc policistů, náklady na zajištění pořádku se odhadují na asi 2,5 miliardy korun. Premiéru si dnes zřejmě odbude také Cadillac One, nové prezidentské auto prošpikované komunikačními a bezpečnostními technologiemi včetně krevních konzerv. Obamovu speciálu se přezdívalo The Beast (zvíře), zvenčí se oba vozy příliš lišit nebudou.

6. Napřed přísaha, pak proslov
Ještě před Trumpem složí přísahu druhý muž Ameriky, viceprezident Mike Pence (57). Úderem 12. hodiny washingtonského času (18. hodina u nás) pak příští prezident spustí: „Já, Donald J. Trump slavnostně slibuji...“ Po přísaze následuje proslov, na kterém začal Trump pracovat už před 3 týdny, délka bývá 20 minut. Nejkratší projev měl při své druhé inauguraci 4. března 1793 George Washington, vystačil si se 135 slovy. Naopak rekordních 100 minut řečnil v zimě a bez kabátu William Henry Harrison, což se mu těžce nevyplatilo. Do dvou týdnů chytil zápal plic, do měsíce zemřel...

7. After párty bude skromnější
Donald Trump o hvězdy první velikosti nestojí. Anebo spíše ony odmítají Trumpovi »šaškovat«. Oslavy po inauguraci proto nebudou tak nabité celebritami a pompézností jako v minulosti. To se týká i tradičních večerních inauguračních bálů. Pro Trumpa se konají ve Washingtonu jen tři. To Obama jich měl deset, a Bill Clinton v roce 1997 dokonce 14.

8. Sníh nehrozí, možná zmokne
Až do 30. let minulého století býval tradičním inauguračním dnem 4. březen. Právě v březnu 1909 zasáhlo do inaugurace počasí nejvíce. Den před přísahou Williama Howarda Tafta se hlavním městem přehnala sněhová bouře, jejíž následky se nepodařilo do druhého dne zlikvidovat. Slavnost se tak přesunula do vnitřních prostor. Trumpa by sníh zaskočit neměl. Předpovědi hlásí maximálně deštík a teploty kolem 10 stupňů.

9. Sláva za 5 miliard
Celkové náklady spojené s inaugurací se odhadují na asi pět miliard korun, polovinu zaplatí američtí daňoví poplatníci. Druhou s pomocí sponzorů sežene Trump. Tomu se už podařilo vybrat 2,3 miliardy, což je vůbec nejvíce v historii.

10. Bude se Melanie opičit?
Inaugurace je zřejmě nejdůležitější událostí také pro příští první dámu. Veřejnost bude bedlivě sledovat, co má na sobě. Média spekulují, jak moc se Trumpova Melanie inspiruje u Michelle Obama – od té si už »vypůjčila« část proslovu v době, kdy Trump o prezidentství bojoval. Vezme si tedy Melanie na sebe bílé, nebo červené šaty jako  Michelle? Harmonogram Donaldovy slávy
*Ráno se Trump a Pence s rodinami zúčastní bohoslužby, pak se pojede do Bílého domu k Obamovým na ranní čaj.
*9:30 (15:30 SEČ) začíná inaugurační ceremoniál u západního průčelí Kapitolu.
*11:30 (17:30 SEČ) začnou úvodní slova duchovních, následně Pence složí viceprezidentskou přísahu.
*12:00 (18:00 SEČ) přísahu složí Trump, následuje státní hymna v podání Jackie Evanch.
*12:30 (18:30 SEČ) Trump a Pence se po skončení přísahy přesunou na slavnostní oběd do Kapitolu.
*15:00 (21:00 SEČ) přesun z Kapitolu do Bílého domu v průvodu čítajících 8 tisíc účastníků.
*19:00 (sobota 01:00 SEČ) Trump s Pencem a manželkami vyrazí na trojici oficiálních plesů.



Přečtěte si
trhnisinadledvinkou
20. 1. 2017 • 13:18

já mu fandím, jekot české kavárny je přímo balzám na mou duši

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.