Jak poznat česká vejce! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Jak poznat česká vejce!

Přímo na vajíčku najdete označení země původu, na obalech nikoliv.
Přímo na vajíčku najdete označení země původu, na obalech nikoliv. (Profimedia.cz, ara)

Chcete kupovat výhradně české výrobky? V případě vajíček se můžete ošklivě spálit. Na obalu se totiž uvádí pouze země, ve která byla vejce balena. Ve skutečnosti je ale mohly snést například polské nebo slovenské slepice. Dovoz vajec ze zahraničí se přitom stále zvyšuje. Jak je to možné?

Ještě v roce 2003 byla Česká republika, co se týče produkce vajec, zcela soběstačná. Se vstupem do evropské unie se začala situace zhoršovat. Mezi lety 2003 a 2015 se dovoz vajec zvýšil o 800 %! Mohla za to špatná zemědělská politika samotné ČR. Na druhou stranu skandálů s dovozem především polských potravin jsme zažili už nespočet. Přesto právě dovoz polských vajec tvoří až 68,8 % z celkového počtu. A současné legislativní podmínky jim jenom nahrávají.

Řada Čechů by si dnes vejce původem z Polska nekoupila. Jenže na obalu vajíček najdete pouze zemi, ve které byla vejce zabalena, nikoliv zemi původu. Abyste se dopátrali pravdy, nezbývá než otevřít krabičku a podívat se na označení samotných vajíček. CZ značí vejce česká, PL polská, DE německá a tak dále. Otevírání obalů se ale zase nelíbí prodavačkám. Jak z toho ven? Momentálně existuje alespoň jeden fígl, kterým zjistíme původ vajec a zároveň se neztrapníme dobýváním se dovnitř obalu. Uvidíte-li na obalu označení „Český výrobek – garantováno Potravinářskou komorou“ nebo logo „Česká cechovní norma“, můžete si být jisti, že tato vejce snesla česká nosnice. 

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.