Nejkrvavější letištní útok všech dob: 41 mrtvých! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Nejkrvavější letištní útok všech dob: 41 mrtvých!

Na Atatürkově letišti v Istanbulu se v úterý večer ozvaly dvě exploze.
Na Atatürkově letišti v Istanbulu se v úterý večer ozvaly dvě exploze. (Foto: ČTK, EPA, Reuters)

Letiště v Istanbulu se stalo terčem teroristů. V úterý večer se u vchodu odpálili tři sebevražední atentátníci! O život přišlo nejméně 41 lidí – tedy více než při jakémkoli jiném útoku na letiště!

„Po celé hale se válely kusy těl, všude byly střepy a krev,“ shodují se šokovaní svědkové, kteří ten otřesný výjev budou mít před očima ještě hodně dlouho.  „Lidé zmateně utíkali a křičeli, panoval neskutečný chaos. Nevěděli jsme, jestli běžet pryč, nebo se rychle někam schovat,“ popsali další.

„S dalšími asi 30 lidmi jsme se schovali do modlitebny, pak nás policisté odvedli do hlavního terminálu. Museli odkopávat střepy a kusy omítky, abychom mohli projít. Všude byla rozšlapaná krev,“ vzpomíná Sue Savage, která byla na letiště vyprovodit kamarádku. „Sotva jsme se rozloučily, ozvaly se výstřely a pak výbuch. Po něm se opět střílelo a brzy přišla druhá exploze,“ popisuje vyděšená žena.

Dva teroristé se po neúspěšném útoku na hlídající policisty odpálili u detekčních rámů, třetí svou nálož aktivoval na parkovišti. Podle tureckých úřadů na místě zemřelo nejméně 41 lidí, dalších odhadem 250 bylo zraněno. K útoku se zatím nepřihlásila žádná teroristická organizace, turecká média podezírají Islámský stát či radikální Kurdskou dělnickou stranu.

Útok se zapsal do historie!

Krvavý útok sebevražedných atentátníků na Atatürkově letišti v Istanbulu se zapsal do historie krvavým písmem. Jedná se totiž o nejhorší útok na letištích v historii.

Zahynulo při něm nejméně 41 obětí, dalších 239 lidí bylo zraněno. Svou bilancí tak předčil i doposud nejhorší útok na moskevském letišti Domodědovo z ledna 2011. V příletové hale se tam tehdy odpálil sebevražedný atentátník Magomed Jevlojev (†20). Na místě zahynulo 35 lidí a do nemocnic bylo převezeno na 70 lidí, z nichž dva zemřeli. K útoku se přihlásil vůdce čečenských separatistů Doku Umarov (†48).

Oběti útoku: Většina Turků, Češi žádní!

Mezi 41 oběťmi sebevražedného útoku na istanbulském letišti je jedna Ukrajinka a jeden Íránec. Informovaly o tom úřady těchto dvou zemí. Podle českého ministerstva zahraničí nejsou informace o tom, že by mezi mrtvými či zraněnými byli Češi.

Zatím bylo identifikováno 27 obětí, většina z nich je turecké národnosti. Mezi téměř 240 zraněnými úterního útoku je pak nejméně sedm občanů Saúdské Arábie. Podle saúdskoarabských médií jsou ale všichni mimo ohrožení života. Pět zraněných je také z Iránu, jeden ruský občan a Ukrajinec.

Čech Jiří přistál pár minut po explozi!

Chaos, napjatá atmosféra a snaha taxikářů vydělat na cizím neštěstí – tak to v úterý vypadalo v letištní hale istanbulského letiště. Jen 15 minut po útoku tam přistálo letadlo, na jehož palubě seděl i český ředitel vysoké školy CEVRO Institut Jiří Kozák.

O útoku se dozvěděl z telefonátu se svou manželkou bezprostředně po přistání. Když se po třech hodinách dostal z letadla, spatřil obraz zkázy.
„Cesta z prostoru pro vyzvednutí zavazadel vedla přes malé skleněné dveře, nad kterými byly stopy od střelby. Na postižených místech byly popadané stropní panely a vše už zakrývaly zástěny. I přes ně však byla vidět napáchaná škoda a na zemi krev,“ popsal Kozák a dodal, že taxikáři požadovali za odvoz do hotelu šestinásobek obvyklé ceny. 

Turecko častým terčem atentátníků! Jen letos zabili 134 lidí!

Sebevražední atentátníci útočili v Turecku už posedmé jen za letošní rok! Kromě obávaného Islámského státu odpalují nálože i příslušníci radikální Kurdské dělnické strany (PKK). Od ledna už při sebevražedných útocích zemřelo v Turecku 93 lidí, v úterý počet obětí vzrostl nejméně o dalších 41...

Letiště je opět v provozu: Fronty mezi zaschlou krví!
Turecké policisty čeká v souvislosti s útokem ještě spousta práce, život na 11. nejvytíženějším letišti světa ale musí jít dál... Mezi vystrašenými lidmi čekajícími u přepážek ještě včera ráno pobíhali zřízenci s mopy a z podlah stírali sotva zaschlou krev obětí úterního masakru a střepy z vysklených oken!




Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.