Namátkové kontroly na pražském letišti: V kufrech odhalí výbušninu! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

Namátkové kontroly na pražském letišti: V kufrech odhalí výbušninu!

Kontrolovaná zavazadla budou zabalena a označena páskou.
Kontrolovaná zavazadla budou zabalena a označena páskou. (Foto ČTK)

Stopy po výbušninách v zavazadlech začnou kontrolovat na pražském letišti v Ruzyni. Od 15. května bude bezpečnostní obsluha vytipované kufry otevírat a pomocí stěru zjišťovat přítomnost výbušných látek. 

Od opatření, které je běžné například na letištích v USA nebo sousedním Německu, si podle bezpečnostního experta letiště Milana Špačka slibuje vyšší bezpečnost cestujících. Přítomnost stop po výbušninách už kontrolují od roku 2015, zatím ale pouze stěrem z oblečení cestujících a z příručních zavazadel. U takzvaných odbavovaných zavazadel jde o novinku. Denně jich v průměru letištěm projde 20 000, během letních měsíců dvojnásobek.

Kufr zalepí
Kontrola bude probíhat pod dohledem kamer. Cestujících se nedotkne, o jejím provedení se dozvědí z pásky, kterou bude zavazadlo zapečetěno. Uvnitř pak najdou zprávu a informace včetně instrukcí jak postupovat, pokud bylo zavazadlo například poškozeno.

Zámek TSA
Aby se předešlo poškození zavazadel a zámků, doporučilo letiště používat takzvané TSA zámky, které jsou označeny znakem červeného diamantu. Ostraha je odemkne speciálním klíčem bez toho, aby je poškodila.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.