Teroristický útok na letišti v Moskvě: Krvavý atentát! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Teroristický útok na letišti v Moskvě: Krvavý atentát!

Fotografie
Fotografie (internal)

Rusko se včera po patnácté hodině stalo dějištěm nejkrvavějšího letošního teroristického útoku.

Při výbuchu na největším moskevském letišti Domodědovo zahynulo nejméně 35 lidí, spekuluje se ale až o sedmdesáti! Kolem 170 dalších bylo zraněno, nejméně 40 je v kritickém stavu.

Za vším má být útok sebevražedného atentátníka. Mezi zraněnými je i slovenská herečka Zuzana Fialová (36), známá ze seriálu Kriminálka Staré Město a filmu Obsluhoval jsem anglického krále.

„Slyšela jsem, že na příletech byl výbuch, v zavazadlovém prostou byla spousta dýmu. Lidé se tlačili, protože eskalátory byly zastaveny. Pracovníci připravili nouzové východy, ale dveře byly moc úzké. Začali tak rozbíjet stěny, aby lidi pustili ven,“ popsala chaos na letišti, kterým ročně projde přes osmnáct milionů lidí, očitá svědkyně Taťána Papová pro kanál Russia Today.

Brit Mark Green uvedl, že výbuch byl cítit i venku. „Přecházeli jsme k autu a slyšeli jsme silnou explozi, velký třesk. Ten hluk námi vysloveně zatřásl,“ řekl. A není divu – podle tamních agentur měla exploze sílu srovnatelnou s nejméně sedmi kilogramy TNT! Podle jiných zdrojů šlo o domácky vyrobenou bombu, do které byly navíc přidány šrouby a matice, aby byl výbuch ještě ničivější.

Na letiště okamžitě dorazilo padesát sanitek, aby se postaraly o zraněné. Na místo vyrazily také dvě speciální jednotky ruského ministerstva pro mimořádné situace, aby atentát vyšetřily.

S největší pravděpodobností byl sebevražedným útočníkem islámský separatista z Dagestánu. Měl přijít do příletové haly mezi stovky cestujících. Podle jiných informací vybuchlo zavazadlo.  „Truchlíme za všechny pozůstalé obětí. Viníci se najdou a budou tvrdě potrestáni,“ slíbil ruský prezident Dmitrij Medveděv.

Smolné Rusko

Atentáty a krvavé demonstrace, které si u nás neumíme ani představit, jsou v Rusku téměř běžnou událostí. Tohle jsou teroristické útoky jen za posledních pět let!

  • 21. srpna 2006: Obětí exploze na Čerkizovském trhu na severovýchodě metropole se stalo čtrnáct lidí a padesát osob bylo zraněno.
  • 27. listopadu 2009: Luxusní Něvský expres, mířící z Moskvy do Petrohradu, vykolejil po výbuchu bomby asi 25 kilometrů od železniční zastávky Bologoje; zahynulo 28 lidí.
  • 29. března 2010: Sebevražedné atentátnice odpálily tři kilogramy trhaviny v moskevském metru. Výbuchy usmrtily 38 lidí a desítky zranily.
Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.