Chmurné předpovědi pro Česko: Sníh od sucha nepomůže! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Chmurné předpovědi pro Česko: Sníh od sucha nepomůže!

Sníh a mráz sucho zřejmě neodvrátí.
Sníh a mráz sucho zřejmě neodvrátí. (Foto Aha! – Martin Sekanina, ČTK, ara)

Sníh zasypal Česko, a protože mrzne, drží se dokonce i ve velkých městech a nížinách. Bude bílá peřina spásou před obávaným suchem? Odborníci se obávají že ne... Na Moravě místo čekání na jarní tání už naplňují přehrady, aby léto přežili.

Loni jsme v červenci a srpnu zažili čtyři vlny veder, teploty vystoupaly až na 38 °C a takřka nepršelo. „Srážkově průměrný podzim zažehnal nejhorší sucho, to přetrvává ale na podzemních vodách. Jejich hladiny bývají doplněny právě roztávajícím sněhem na jaře,“ uvedla meteoroložka Dagmar Honsová z Meteopresu.


Sníh ale zřejmě spásou nebude. Stále je ho málo. Celkové množství se podle Českého hydrometeorologického ústavu zatím pohybuje zhruba mezi sedmdesáti až osmdesáti procenty průměru za období 1985 až 2014. Navíc panují arktické mrazy a sníh rychle sublimuje a odpařuje se. „Srážky dopadly spíše v oblastech Vltavy a Labe. Zásoba vody je tedy u nás výrazně podprůměrná, takže se na jaře nemusí nádrže napustit jarním táním. Pokud situace přetrvá, začneme předčasně napouštět, abychom přežili rok v řádném provozu,“ varoval Jan Hodovský, generální ředitel Povodí Moravy před stále hrozícím suchem.

Jak bude?
Dnes: oblačno až zataženo, místy sněžení. Den –5 až –1 °C, na horách kolem –10 °C.
Zítra: jasno až polojasno. Noc –17 až –13 °C, den –7 až –3 °C.
Sobota: jasno až polojasno, postupně zataženo se sněžením. Noc –17 až –13 °C, den –6 až –2 °C.
Neděle: zataženo až oblačno, občas déšť se sněhem. Noc –6 až –2 °C, den –3 až 1 °C.

Přečtěte si
ninga
21. 1. 2016 • 12:55

A skvělý je, že když třeba sníh napadne v Praze, tak ho rychle začnou sklízet a odvážet na náplavku, kde steče bez užitku do Vltavy

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.