10 rad, jak s platební kartou na dovolenou! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

10 rad, jak s platební kartou na dovolenou!

Aha! nabízí rady, jak s platební kartou zvládnout dovolenou bez problémů.
Aha! nabízí rady, jak s platební kartou zvládnout dovolenou bez problémů. (Foto: ilustrační foto scom)

Chystáte se na dovolenou a nevíte, jestli si s sebou vzít platební kartu, nebo hotovost? Ideální je kombinace obojího. Ale zatímco na peníze si dáváme pozor většinou automaticky, s kartou už tak opatrní nejsme. Aha! nabízí rady, jak s platební kartou zvládnout dovolenou bez problémů.

1. Zkontrolujte platnost karty
Ještě doma si zkontrolujte, do kdy vám karta platí. Z prošlé karty žádné peníze nevydolujete.

2. Prověřte stav účtu
Než vyrazíte do dálav, prověřte si stav svého běžného účtu nebo účtu kreditní karty. Platná karta k účtu, kde není dost peněz, vám dobrou službu neudělá.

3. Uložte si číslo na asistenční službu vaší banky
Čísla telefonních linek pro blokaci platební karty si uložte do mobilního telefonu. V případě krádeže nebo ztráty platební karty okamžitě banku kontaktujte a požádejte o blokaci své karty. „Snad nebude třeba, ale kdo je připraven, není překvapen. Když už se karta ztratí, ušetříte čas a budete moci kartu zablokovat hned."

4. Nastavte si denní limit
Na kartě si nastavte denní limit. V případě krádeže vám zloději nevybílí celý účet. „A pokud navíc rádi nakupujete, předejdete také impulzivním a zbytečně drahým nákupům, kterých byste třeba později litovali,“ říká Petr Plocek z UniCredit Bank. Limit si můžete nastavit zvlášť pro hotovostní transakce (například platby kartou v obchodě a výběry z bankomatu) a transakce na internetu.

5. Najděte si bankomat předem
Ještě doma si v klidu zmapujte terén a zapište adresy. Třeba v mapách Google stačí zadat formulku »ATM near« a pokračovat názvem města a bankomaty se zobrazí včetně popisu, které bance patří.

6. Kartu nedávejte z ruky
Při platbách v restauracích, na recepci v hotelu nebo v obchodě nenechávejte platební kartu bez dozoru. A do platebního terminálu ji také vkládejte sami.

7. PIN je tabu
Nikdy nikomu nesdělujte svůj PIN kód!

8. Kód noste v hlavě
PIN kód si nikdy nepište přímo na platební kartu. A dobrý nápad není ani nosit ho na lístečku v peněžence. Nejspolehlivější místo pro váš PIN je vaše hlava. Některé banky umožňují změnu PINu. Pokud to uděláte, vyhněte se jednoduchým kombinacím jako 1111 nebo 1234.

9. Při výběru buďte opatrní
Při výběrech z bankomatů buďte ostražití. Nejbezpečnější je používat bankomaty uvnitř anebo v těsné blízkosti bankovních poboček. Při jakémkoliv podezření raději zvolte jiný bankomat.

10. Zkuste BLESK peněženku
Variantou pro váš klid je mít anonymní dobíjecí platební kartu. Zkuste BLESK peněženku.

Autor:  růž

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.