Co s rajskou úrodou? Poradíme vám!

Červené plody utržené na zahradě přímo z keříku, toť přímo nebeská mana. Však taky ten název – rajská jablíčka. Jejich sezona je na vrcholu, ale pomalu končí. Připomenout si božskou chuť ale můžete i v zimě. Zkuste je s deníkem Aha! zavařit, zpracovat a během sněhové vánice pak na sebe můžete nechat dýchnout léto.
Rajčata jsou lehce stravitelná a obsahují také velké množství vitaminů a vlákninu, která přispívá k zdravému zažívání. Všechny tyto vlastnosti si rajčata zachovají i po zavaření, a navíc rajčata zbavíte veškerých bakterií.
Ve vlastní šťávě
Budete potřebovat: rajčata, sůl
Postup: Zralá, pokud možno pevná rajčata pokrájíte (dle velikosti) na 6 – 8 dílů. Napěchujete do sklenic a mírně osolíte. Zavíčkujete a v hrnci (ve vodní lázni) sterilujete, dokud rajčata nepustí šťávu a víčka u skleniček nevypouknou.
Zavařovaná rajčátka
Budete potřebovat: 1 kg rajčat, trochu soli, vodu
Postup: Rajčata nakrájíte na půlky a naskládáte je do sklenic. Do každé sklenice přidáte špetku soli a sklenici dolijete vodou až po okraj. Sklenice zavíčkujete a sterilizujete 20 minut při 80 stupních Celsia.
Sušená v oleji
Budete potřebovat: libovolné množství tvrdých čer vených rajčat, olivový olej, bazalku, tymián, oregano, chilli, česnek
Postup: plody lehce povaříte a pokrájíte (plátky se lépe suší), vydlabete dužinu. Ideální je sušit na slunci, ale lze to i v pootevřené troubě nebo v sušičce ovoce. Do sklenice pak naskládáte vysušené kousky spolu s kořením a zalijete horkým olejem.
Pasta
Budete potřebovat: 2 kg rajčat, 1 kg paprik, 2 větší cibule, 1 paličku velkého česneku, 2 lžičky soli, 120 g cukru, 5 feferonek, 0,3 l oleje, 0,2 l octa
Postup: Vše za syrova umelete a vaříte 90 minut až 2 hodiny. Pak plníte do skleniček a 20 minut sterilujete při 70 °C.
Marmeláda
Budete potřebovat: 2 kg rajčat, 1,5 kg cukru, 3 pektogely, 1 lžičku skořice, 1 dl rumu
Postup: Rajčata pokrájíte a rozvaříte na hustou kaši (nepřidávat vodu). Necháte mírně vychladnout, rozmixujete, přidáte cukr, pektogel, lžičku skořice a za častého míchání vaříte asi 15 minut Pak stáhnete z ohně, vmícháte rum horkou hmotu nalijete do sklenic. Sterilujete 20 minut při teplotě 85 °C.