Co s rajskou úrodou? Poradíme vám! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 24. května 2025

Svátek slaví Jana, zítra Viola

Co s rajskou úrodou? Poradíme vám!

Sušená v oleji
Sušená v oleji (Foto: scom, Profimedia.cz)

Červené plody utržené na zahradě přímo z keříku, toť přímo nebeská mana. Však taky ten název – rajská jablíčka. Jejich sezona je na vrcholu, ale pomalu končí. Připomenout si božskou chuť ale můžete i v zimě. Zkuste je s deníkem Aha! zavařit, zpracovat a během sněhové vánice pak na sebe můžete nechat dýchnout léto. 

Rajčata jsou lehce stravitelná a obsahují také velké množství vitaminů a vlákninu, která přispívá k zdravému zažívání. Všechny tyto vlastnosti si rajčata zachovají i po zavaření, a navíc rajčata zbavíte veškerých bakterií.

 

Ve vlastní šťávě

 

Budete potřebovat: rajčata, sůl

 

Postup: Zralá, pokud možno pevná rajčata pokrájíte (dle velikosti) na 6 – 8 dílů. Napěchujete do sklenic a mírně osolíte. Zavíčkujete a v hrnci (ve vodní lázni) sterilujete, dokud rajčata nepustí šťávu a víčka u skleniček nevypouknou.

 

Zavařovaná rajčátka

 

Budete potřebovat: 1 kg rajčat, trochu soli, vodu

 

Postup: Rajčata nakrájíte na půlky a naskládáte je do sklenic. Do každé sklenice přidáte špetku soli a sklenici dolijete vodou až po okraj. Sklenice zavíčkujete a sterilizujete 20 minut při 80 stupních Celsia.

 

Sušená v oleji

 

Budete potřebovat: libovolné množství tvrdých čer vených rajčat, olivový olej, bazalku, tymián, oregano, chilli, česnek

 

Postup: plody lehce povaříte a pokrájíte (plátky se lépe suší), vydlabete dužinu. Ideální je sušit na slunci, ale lze to i v pootevřené troubě nebo v sušičce ovoce. Do sklenice pak naskládáte vysušené kousky spolu s kořením a zalijete horkým olejem.

 

Pasta

 

Budete potřebovat: 2 kg rajčat, 1 kg paprik, 2 větší cibule, 1 paličku velkého česneku, 2 lžičky soli, 120 g cukru, 5 feferonek, 0,3 l oleje, 0,2 l octa

 

Postup: Vše za syrova umelete a vaříte 90 minut až 2 hodiny. Pak plníte do skleniček a 20 minut sterilujete při 70 °C.

 

Marmeláda

 

Budete potřebovat: 2 kg rajčat, 1,5 kg cukru, 3 pektogely, 1 lžičku skořice, 1 dl rumu

Postup: Rajčata pokrájíte a rozvaříte na hustou kaši (nepřidávat vodu). Necháte mírně vychladnout, rozmixujete, přidáte cukr, pektogel, lžičku skořice a za častého míchání vaříte asi 15 minut Pak stáhnete z ohně, vmícháte rum horkou hmotu nalijete do sklenic. Sterilujete 20 minut při teplotě 85 °C.

Autor:  neo

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.

Známé celebrity
Agáta Hanychová • Anna K. • Anna Slováčková • Artur Štaidl • Bolek Polívka • Dagmar Havlová-Veškrnová • Dagmar Patrasová • Daniela Písařovicová • Dominika Gottová  • Eva Burešová • Eva Samková • Felix Slováček • Filip Blažek • František Ringo Čech • Hana Gregorová • Hana Zagorová • Helena Vondráčková • Hynek Čermák • Iva Kubelková • Ivana Gottová • Iveta Bartošová • Jakub Prachař • Jan Čenský • Jan Kraus • Jana Adamcová Nováková • Jana Boušková • Jaroslava Obermaierová • Jiří Bartoška • Jiří Krampol • Jiřina Bohdalová • Jitka Čvančarová • Josef Kokta • Karel Gott • Karel Šíp • Kate Middleton • Kateřina Brožová • Libor Bouček • Linda Rybová • Lucie Bílá • Lucie Borhyová • Lucie Šafářová • Lucie Vondráčková • Lukáš Vaculík • Mahulena Bočanová • Marek Eben • Marta Kubišová • Martin Dejdar • Michal David • Monika Marešová-Poslušná • Ondřej Gregor Brzobohatý • Pavla Tomicová • Petr Janda • Rey Koranteng • Sára Affašová  • Sara Sandeva • Simona Krainová • Štefan Margita • Taťána Kuchařová • Tatiana Dyková • Tereza Kostková • Tomáš Plekanec • Václav Neckář • Veronika Arichteva  • Veronika Gajerová • Veronika Žilková • Vojtěch Dyk • Vojtěch Kotek • Zdeněk Pohlreich • princ George • princ Harry