Jak na vši? Největší invaze za 10 let! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Jak na vši? Největší invaze za 10 let!

Máte pocit, že kolem vás se hlavy jen hemží? Nemusí to být jen dojem.
Máte pocit, že kolem vás se hlavy jen hemží? Nemusí to být jen dojem. (Ilustrační foto: Scom)

Máte pocit, že kolem vás se hlavy jen hemží? Nemusí to být jen dojem. Podle informací hygieniků právě vrcholí cca desetiletá vlna epidemie vší neboli pedikulózy.

Supervši
Určitě jste si toho všimli. Osvědčené přípravky už na vši nezabírají. Je to proto, že si kousavé potvůrky během každého 10 – 15letého cyklu dokážou genetickými mutacemi vybudovat odolnost na rozličné insekticidy a další léčiva, díky čemuž se dokážou neuvěřitelně šířit a odolávat snahám o vyhubení.  Stojíme teď na prahu dalšího cyklu, kdy je potřeba jejich likvidaci věnovat větší pozornost.

Nehrozí jen dětem
Vši nejsou jen dětskou záležitostí. Pokud nejste výrazně nakrátko, nebo dokonce holohlaví, veš vás může »navštívit« klidně i v seniorském věku.
„Zavšivení rozhodně není znakem špatné hygieny v rodině,“ říká MUDr. Milan Kudyn. „Pokud ovšem chcete udělat proti nákaze maximum, existují přípravky, které neutralizují statický náboj lidských vlasů, což zabraňuje vším v přenosu z jedné hlavy na druhou.“

Vši milují selfie
Veš neumí skákat, ani nemá křídla, takže jediná možnost, jak se »nakazit« je kontakt s kontaminovanou hlavou, nebo třeba s čepicí. Veš je přitahována přirozeným elektrostatickým nábojem vlasů a i při letmém dotyku se zachytí a přeleze.  Bohatě stačí jedna dospělá samička, která naklade čerstvé hnidy a je zaděláno na problém. Focení selfie s kamarády je tedy pro vši ideální možností, jak se přestěhovat. Pozor! Veš může žít i ve vlasech 1 cm dlouhých, takže ježek není prevencí.

Nic netajte
Mít vši je tak trochu stigma, a tak výskyt vší rodiče často tají, jenže podobný postup komplikuje podchycení nákazy. Dítě nakažené pedikulózou samozřejmě nesmí chodit do školy a po odstranění vší je třeba hlavu kontrolovat ještě nejméně tři týdny.

Co odpudí veš?
Pokud nechcete zamířit do lékárny, můžete se vybavit přírodními zbraněmi. Vši odpuzují čajovníkový olej, eukalyptové íči anýzové silice. Zabírá i obyčejný ocet, po octovém oplachu se navíc vlasy krásně lesknou.

Autor:  neo

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.