Nastal konec včelích medvídků? Hynou po stovkách... Víme, co je zabíjí! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Nastal konec včelích medvídků? Hynou po stovkách... Víme, co je zabíjí!

Uhynulí čmeláci pod korunami lip.
Uhynulí čmeláci pod korunami lip. (Foto: DESOP – Záchranná stanice živočichů Plzeň, Profimedia.cz)

Omámení čmeláci padali k zemi. Pod stromy se vršily desítky chundelatých tělíček. Strašná podívaná na konec kriticky ohroženého hmyzu se v uplynulých dnech odehrávala v okolí lip na různých místech republiky. Důvod? Nektar z amerických lip!

Je to konec čmeláků v Čechách? „Nejvíce lidí nám volalo z Plzně. Ozývali se i z Prahy,“ potvrdila Aha! Zdeňka Nezmeškalová z Českého svazu ochránců přírody. Na vině tentokrát není chemický postřik. Přesto za strašný osud čmeláků může člověk.
Problém je v lipách, jejichž omamná vůně jich přilákala tisíce. S chutí se vrhali na květy a snažili se nasbírat co nejvíc nektaru. Místo hostiny ale přišla smrt hlady a vysílením.

 

Proč je lípy nezasytí? „Některé exotické lípy vydatně voní, čmeláky přitahují, ale neposkytnou jim tolik nektaru, aby získali dostatek energie pro létání z květu na květ. Navíc nektar z těchto druhů lip obsahuje cukr manózu. Čmeláci ho nedokážou strávit. Vysílením pak hynou,“ vysvětlil smutnou událost RNDr. Miroslav Pavelka, PhD. Tento odborník na čmeláky pak pro Aha! ještě vysvětlil, co se v přírodě děje a proč »brundibáři« padají bez života k zemi.

Bez nektaru nelétají

Čmeláci jsou nároční na energii, lze říci, že »na něj létají« stejně tak jako auta jezdí na benzin. Bez nektaru vydrží v pohybu maximálně několik hodin.

Nezabíjely jen lípy
Na hromadném úhynu čmeláků se podepsala souhra hned několika náhod. Zajímavá a atraktivní pastva nevhodných dřevin a stromů v jedné lokalitě, posekané a sluncem vypálené trávníky bez květů, které by jim poskytly náhradní potravu, a obrovské vzdálenosti k další pastvě. Navíc na složení nektaru má vliv počasí.

Co se změnilo?
Tradiční české lípy lildé nahrazují jejich »kříženci« s dovezenými druhy, které jsou sice z pohledu sídlištní zeleně krásné, odolnější i atraktivnější, ale nevhodné pro ostatní živočišné druhy, které u nás žijí.

Co čmeláky zachrání?
Nepůvodní druhy rostlin i živočichů bychom neměli naší přírodě, ať už na venkově, tak ve městech »vnucovat«. Podle odborníků ale nemá smysl již vysázené lípy kácet. Vhodnější je zajistit, aby v době květu lip kvetly v jejich blízkosti i jiné rostliny, na nichž by se čmeláci mohli krmit. Další možnost je čmeláky pod lipami zavčas sbírat. Déme-li jim roztok medu a vody 1 : 1, zakrátko se vzpamatují a uletí.

Víte, že…
…v Česku jsou některé druhy čmeláka vyhynulé nebo kriticky ohrožené?
…v Jižní Americe jsou čmeláci pochoutkou, jedí se živí nebo se z nich dělá víno?
…v Indii je zase připravují v kořeněném těstíčku?
…Dajákové na Borneu je s oblibou konzumují s rýží?

Přečtěte si
italiano
22. 7. 2015 • 18:07

Máme se držet starého a osvědčeného. Tak je to i s naším jídelníčkem.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.