Dramatický sjezd ČSSD: Hádky, řev a nadávky! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Dramatický sjezd ČSSD: Hádky, řev a nadávky!

Jiří Paroubek
Jiří Paroubek (Aha - Martin Přibyl)

BRNO – Na víkendovém sjezdu ČSSD v Brně bylo pořádně dusno! Ozýval se křik, urážky, hádky probíhaly za řečnickým pultem i v zákulisí. Šéf strany Jiří Paroubek dokonce vyhrožoval, že na svůj post rezignuje! Hrozilo totiž, že se do užšího vedení dostanou jeho vzpurní oponenti, s nimiž slovně válčil po celý sjezd.

  • Hrozila vzpoura proti Paroubkovi!
  • Šéf ČSSD vyhrožoval, že odstoupí
  • A zasahovat museli i hasiči…

Nakonec ale ve volbě místopředsedů uspěli všichni jeho »koně«. Přesto Paroubek utrpěl několik »šrámů«. Při volbě předsedy dostal jen 60 % hlasů (a to neměl protikandidáta), zatímco třeba Bohuslava Sobotku volilo na post prvního místopředsedy 84,7 % delegátů. Šéfem Ústřední kontrolní komise byl pak zvolen jeho velký kritik Martin Starec.

A Paroubkovi neprošla ani většina návrhů na změnu stanov (delegáti třeba zamítli, aby na kandidátkách musel být určitý počet žen). S jednou novinkou ale šéf ČSSD uspěl: Předsedu strany už příště nebude volit sjezd, ale všichni členové ČSSD.

Drama sjezdu ČSSD ještě zvýraznil požár. Kousek od jídelny začal hořet kontejner, kvůli kterému do jednacích sálů pronikl hustý dým a zasahovat museli hasiči.

Tím to ovšem neskončilo. Atmosféra jednání, na němž ležel stín šokujícího vystoupení Miloše Zemana ze strany těsně před sjezdem, pak v sobotu večer ještě zhoustla. Když byl k Paroubkově nelibosti zvolen šéfem stranické kontroly Martin Starec a pak hrozilo, že se místopředsedou stane šéf pražské organizace ČSSD Petr Hulinský, kterého Paroubek vůbec nemá rád, šéf ČSSD prohlásil: „Pokud bude pan Hulinský zvolen, začnu si myslet, že ztrácím nad sjezdem kontrolu.“ A dodal, že by v tom případě zvažoval rezignaci. „To, co tady začínám sledovat, je štvanice na Jirku Paroubka!“ běsnil na jeho obranu exposlanec Robert Kopecký. Delegáti nakonec Hulinského nezvolili. Kandidaturu předtím stáhl i předseda Sněmovny Miloslav Vlček, když na něj Paroubek se Sobotkou křičeli, že je podvodník! Naráželi tak na Vlčkovu aféru, že měl získat podivným způsobem lukrativní byt v Praze.

Delegáti také odhlasovali rezoluci, že poslanci ani senátoři ČSSD nebudou příští rok hlasovat pro Václava Klause při prezidentské volbě.

A co na sjezd ČSSD říkal Miloš Zeman? „Jako doživotní nestraník to nebudu komentovat. Sjezd jsem nesledoval, byl jsem na schůzi zahrádkářů.“

Vedení ČSSD:

Co také na sjezdu zaznělo

Jiří Paroubek
„Modernizace strany není o tom, že se jednoho dne probudíme a přečteme si titulky v novinách sociální demokracie je moderní. To by bylo něco podobného, jako když Tornádo Lou řekla: Já chci být jinou, lepší. Ale nic moc pro to neudělala.“ Při vystoupení o modernizaci strany použil i příměr o prostitutce Tornádo Lou z filmu Limonádový Joe. „ČSSD půjde v budoucnosti také o získání lidí, kteří ještě ani nevědí, že nás budou volit. Řada lidí, kteří jsou teď voliči pravicových stran, totiž vyznává levicové hodnoty, aniž to vědí.“

Zdeněk Škromach
„Jestliže Jirka Paroubek věnoval Miloši Zemanovi téměř polovinu svého vystoupení, tak to asi musí být významný muž.“

Vítězslav Jandák
„ČSSD současné vládě ani po krku jít nemusí. Tato vláda politickou sebevraždu spáchá sama, nepotřebuje vlivy zvenčí.“ „Jsem ale politicky velmi mlaďounký, tak třeba na příštím sjezdu, třeba příští rok.“ Na otázku serveru Aktuálně.cz, zda neuvažuje o funkci předsedy ČSSD. „Když jede kočár rychle, tak se koně nepřepřahaj. A mně připadá, že jede někdy neobratně, ale dobře.“ O znovuzvolení Jiřího Paroubka.

Jaroslav Foldyna
„Největší problém Jiřího Paroubka je, jestli dokáže přesvědčit ty podprůměrné a průměrné v ČSSD, aby se nesešli v hospodě a jeho modernizaci neroztrhali. Průměrní sedí v parlamentu a jsou rádi, že už vědí, kde jsou toalety, protože nic jiného nevědí.“

Nejmenovaný delegát
„Pan předseda si musí uvědomit, že kromě jeho poradců tu jsou lidé, kteří mají jiný názor a vadí jim neustálé používání slovíček já, já jsem strana, já jsem nejlepší, kdyby nebylo mě, strana by nebyla...“

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.