Robin Polden: Druhý Čech poletí do vesmíru! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Robin Polden: Druhý Čech poletí do vesmíru!

Robin Polden zažije i přetížení 4G.
Robin Polden zažije i přetížení 4G. (Foto Aha!: Karel Kopáč, archiv)

Už příští rok se pražský podnikatel Robin Polden (41) podívá do vesmíru. Stane se následovníkem Vladimíra Remka (66), který vyletěl do kosmu v roce 1978 jako 87. kosmonaut v historii.

Poldenovi se tak splní dětský sen, kdy chtěl být buď popelářem, nebo kosmonautem. „Popelářem jsem se nestal, tak musím zkusit to druhé,“ směje se. „Musel jsem absolvovat simulovaný let ve stíhačce F16, jezdit lunárním vozítkem, zapojovat elektrický obvod či vyplňovat znalostní testy,“ prozradil. Rodině se ještě plánovaným výletem do výšky 100 kilometrů nepochlubil.

„Ví to jen pár kamarádů. Někomu to přijde jako dobrý nápad, někomu ne,“ dodal s tím, že ještě bude muset v Americe projít vyšetřením a výcvikem ve vesmírném středisku.Polden poletí z Karibiku a v raketovém letounu stráví celkem půl hodiny. Zažije přetížení 4G, stav beztíže i silné vibrace. Hlavně ale uvidí celou zeměkouli.

Expert na vesmír: Bude to zážitek!
„Robin bude sedět vedle profesionálního pilota. Na sobě bude mít kosmický skafandr. Proletí mraky, uvidí temný kosmický prostor a pak se před ním otevře zaoblený povrch Země. Zažije euforii,“ říká expert na vesmír Pavel Toufar.



Autor:  mts

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.