Sjezd ČSSD v Brně: Paroubek napadl Klause i Zemana | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Sjezd ČSSD v Brně: Paroubek napadl Klause i Zemana

Vystupující vypadali za velkým řečnickým pultem vcelku komicky. Na snímku šéf strany Jiří Paroubek.
Vystupující vypadali za velkým řečnickým pultem vcelku komicky. Na snímku šéf strany Jiří Paroubek. (Aha! – Martin Přibyl)

BRNO – Dlouho očekávaný sjezd ČSSD včera začal na brněnském Výstavišti. Delegáti nejvíce diskutovali o odchodu bývalého šéfa Miloše Zemana ze strany. Pak hlasovali o novém předsedovi strany. A křeslo obhájil Jiří Paroubek. Měl ale ulehčenou pozici – kandidoval sám. Jeho vítězství nebylo nijak přesvědčivé.

Křeslo šéfa strany obhájil! Ale nijak přesvědčivě!

Získal jen 60 % hlasů. Přesto měl ze zvolení radost. „Kdyby nevystoupil Zeman ze strany, byl by výsledek lepší,“ řekl Paroubek. Z řečnického pultu ho předtím nepřímo zkritizoval místopředseda strany Zdeněk Škromach.

Sjezd začal v poledne. Většina z delegátů o dění na sjezdu ale příliš zájem neměla. Když měl řeč jejich šéf Paroubek, počet kuřáků před budovou brněnského Výstaviště se rozrostl na čtyřicet. „Je nás tu víc a víc, že by to něco vypovídalo o předsedově projevu? Nás tu někdo vyfotit i s časovým údajem, tak to nerozchodíme,“ prohodil žertem jeden z kouřících delegátů. Šéfporadce předsedy ČSSD Jaroslav Tvrdík se zase venku organizátorů dotazoval, kde by sehnal sto lístků na kávu. „Nechci ji platit, je drahá,“ vysvětloval Tvrdík. Ceny občerstvení na sjezdu sociální demokracie skutečně příliš sociální nebyly. Však také nad nimi delegáti bědovali. Dva malé chlebíčky v bufetu za 35 korun, čaj za 17 Kč, párek za 42 korun…

Paroubek ve svém hodinovém projevu mj. řekl, že ČSSD prohrála volby, protože ve vládě nedokázala řešit problémy ve zdravotnictví. Pak se obul do prezidenta Václava Klause, Miloše Zemana a ODS. O Klausovi prohlásil, že je populista a dogmatik. „Je typem pravicového politika, který útočí na legitimitu levice. Bez komunistických hlasů by přitom nebyl zvolen prezidentem,“ hřímal Paroubek. Zemana obvinil, že se kvůli němu ČSSD nepodařilo »přitlačit ODS ke zdi« a vytvořit s ní a s lidovci koalici, v níž by sociální demokraté mohli uskutečnit své cíle. O Zemanovi dále řekl, že svými kroky záměrně snižoval volební preference ČSSD.

Chvíli po Paroubkovi si vzal slovo místopředseda strany Zdeněk Škromach, který naznačil, že Paroubek vede stranu až příliš doprava. Mluvil ale velmi obezřetně a Paroubka nejmenoval. Škromach, Zemanův spojenec, například před delegáty mluvil o své lítosti z odchodu Miloše Zemana ze strany a měl pochybnosti o modernizaci, kterou Paroubek prosazuje.

Nakonec Paroubek předsednické křeslo obhájil, hlasovalo pro něj 311 delegátů ze 488. Získal tak 60,15 % hlasů.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.