Aha! zasáhlo proti úředníkům: Invalidovi vzali před operací důchod! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 5. května 2024

Svátek slaví Klaudie, zítra Radoslav

Aha! zasáhlo proti úředníkům: Invalidovi vzali před operací důchod!

Po operaci se Petr Ottenschläger pohyboval o francouzských holích.
Po operaci se Petr Ottenschläger pohyboval o francouzských holích. (Foto Aha! – Jana Ulrichová)

„Pracoval jsem jako dělník. Mám ale dlouhodobé problémy s kolenem, podstoupil jsem několik operací. Marodil jsem a pak jsem dostal částečný invalidní důchod,“ řekl Petr Ottenschläger.

Bez práce
Důchod mu ale byl 13. ledna revizní lékařkou odebrán s tím, že jeho stav je sice dlouhodobě nepříznivý, není ale invalidní. O dva dny později, 15. ledna, ho přitom čekala další operace kolena. Ještě předtím se chtěl zaevidovat na úřadu práce, aby nezůstal bez prostředků, tam ale neuspěl. „Řekli mi, že mě nemohou zaevidovat, když mám před operací. Bojím se, že zůstanu bez peněz. Nebudu mít z čeho platit ubytovnu a skončím na ulici,“ zoufal si.

Vděčný za pomoc
Když se do případu vložilo Aha!, situace se změnila. Po operaci se pan Ottenschläger vydal opět na úřad práce. Požádal o zaevidování a zároveň i o sociální dávky. „V ubytovně, kde jsem žil dosud, zvedli měsíční nájemné z 2500 na 5500 korun. Proto mi na úřadě našli jiné, levnější ubytování, které mi budou z dávek platit. Zároveň mi přiznali i dávku v hmotné nouzi ve výši 2260 korun,“ řekl Petr Ottenschläger, který si hned našel i brigádu. „Jsem vděčný Aha!, že mi poradilo a pomohlo,“ dodal.


Proč na Úřadu práce napoprvé neuspěl?
„Pokud klient sdělí, že mu jeho zdravotní stav neumožňuje pracovat a že další den nastupuje k hospitalizaci do nemocnice, nemůže úřad práce takového člověka zavést do evidence uchazečů o zaměstnání,“ vysvětlila mluvčí Kateřina Beránková. Dodala, že jde-li o klienta, kterému OSSZ odňala invaliditu, ale je schopen práce, pak úřad práce takového člověka do evidence zavede. Klient o to ale musí požádat, stejně tak jako o sociální dávky.

Přečtěte si
anezat
3. 2. 2015 • 10:55

koloman
2. 2. 2015 • 16:42

Špatně ctes opět se byl zaregistrovat na up az po operaci urednici asi vědí co můžou a co ne i když je to bordel oni zákony nevymysleli a dělají jen svou práci bohužel.

malenabald
2. 2. 2015 • 16:28

Správně! Je třeba vzít peníze invalidním spoluobčanům, nejlépe těm na vozíku, a předat je chudákům zdravým a nepracujícím. Jinak bude zle!!!

prroud
2. 2. 2015 • 13:45

Smutny je uz jenom to ze je vubec potreba "zasahovat".....

janapi
2. 2. 2015 • 13:22

Nějak nechápu- klient šel na Úřad práce se zaregistrovat - ale tam nepochodil, protože měl za 2 dny nastoupit na operaci. Po zásahu deníku Aha však najednou zaregistrování šlo a tato věta mi nesedí: " Klient o to ale musí požádat(registraci), stejně tak jako o sociální dávky". ....To si ten úředník dělá asi apríla-nebo si myslí, že lidé tam chodí se na něj dívat ? Redakce má určitě adresu-a měla by kontaktovat nadřízeného tohoto pracoviště a úředník by měl vypadnout!

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.