Zapomenutý zpěvák Pavel Liška (66): Pád ze socialistického nebe na invalidní vozík! Co říká o dnešní době? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Zapomenutý zpěvák Pavel Liška (66): Pád ze socialistického nebe na invalidní vozík! Co říká o dnešní době?

A takhle vypadal Pavel Liška koncem 60. let.
A takhle vypadal Pavel Liška koncem 60. let. (Foto: Aha! - ara)

Vyučený soustružník se stal doslova hvězdou v Sovětském svazu, kam jezdil často a rád zpívat své komunismem a dobrou náladou prodchnuté písně. Později vystupoval i s Bobinou Ulrichovou a NDR jim ležela u nohou. Jenže štěstí prorežimního pěvce skončilo se společenskými změnami a z vrcholu soudružské slávy sletěl rovnou do invalidního důchod. Dodnes říká: "Do Ruska jsem jezdil rád a nestydím se za to. Procestoval jsem ho křížem krážem a bylo tam výborné publikum."

V "Sajuzu" ho lidé milovali stejně, jako ho tady kvůli přehnaně angažovanému vystupování příliš nemuseli. "Do Sovětského vztahu jsem jel poprvé zpívat v roce 1967 na setkání mládeže ČSSR a SSSR. O dva roky později jsem dostal nabídku od Richarda Adama, abych s ním odjel do Ruska na turné a dělal mu předskokana.Až po návratu domů jsem se dozvěděl, že jsme byli jedni z prvních československých umělců, kteří vyjeli do Ruska po okupaci naší země jejich armádou," vzpomíná Pavel Liška.


Liška, který pochází z umělecké rodiny se dvakrát oženil. Podruhé si vzal svou kolegyni ze skupiny Jezinky Bobinu Ulrichovou, dnes tedy Liškovou. S pádem rudé totality přišel i konec s nadějným živobytím dvojice, která vystupovala dohromady. Manžele zachránila restituce. "Bobina zdědila po mámě činžovní dům na Smíchově a zřídili jsme si v něm denní bar," říká bývalý zpěvák s tím, že později si v domě zřídili ještě kosmetický a kadeřnický salon.
Zlom přišel v době, kdy synkovi manželů byly čtyři roky. Pavel Liška totiž ochrnul na polovinu těla a zasaženy byly i hlasivky a byl upoután na vozík. Invalidní důchodce, který si přišel na šest tisíc měsíčně, zažil obrovské životní rozčarování a do zpěvu o světlých zítřcích mu určitě nebylo. Nakonec díky rehabilitacím a péči manželky Boženy začal opět chodit. Dnes žije restituent spokojeně, ale trápí ho současná situace ve společnosti. "Je mi smutno, proč jsou lidé na sebe dneska tak zlí," posteskl si před časem na oslavě narozenin Miroslava Štěpána (†61).

Kvalitu Liškovy produkce můžete ocenit v tomto kvalitním mixu, především závěrečná píseň z prostředí továrny má ty pravé rudé grády.



Přečtěte si
bursik
27. 4. 2017 • 20:55

Nejhorsi jsou ty texty,slataniny a hudba podlezava castuskova. On Liska si rekl ze je lepsi zpivat nez byt od spon ve Fabrice.Nejhorsi je ze z OSA berou odmeny tvurci hudby a textu ,to je elegance - kreteni Pokazili mu zivot ,chudak Liska to neskladal

mekanik
27. 12. 2014 • 16:48

co že???Paul Fox jako Gott,to je legrace???

mord
27. 12. 2014 • 13:57

Medicína dnes dokáže zázraky. Třeba pomohou i tobě

znalec
27. 12. 2014 • 08:51

přpomínám píseň o radaru z hrdel Vlastiny P. a J.Vyčítala...

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.