Šílenci v ordinacích: Doktoři nemusí na psychotesty! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Šílenci v ordinacích: Doktoři nemusí na psychotesty!

Muži vzali zdravou ledvinu, malý Vojtíšek se narodil vinou doktora těžce postižený.
Muži vzali zdravou ledvinu, malý Vojtíšek se narodil vinou doktora těžce postižený.  (Foto Aha! – Martin Hurda, Zbyněk Schnapka, ara)

Týrání dětí primářem v nemocnici v Klatovech otřáslo snad každým. Jak mohl psychicky nemocný člověk léčit děti? Prezident Svazu pacientů Luboš Olejár tvrdí, že zatímco my obyčení smrtelníci musíme na vstupní lékařské prohlídky a řidiči dokonce podstupují psychotesty, zdravotní způsobilost doktorů nikdo neprověřuje!

Vedení klatovské nemocnice by si mělo sáhnout do svědomí a přestat se chovat buransky. Zaměstnavatel přece musí vědět, koho zaměstnává. I řidiči autobusů chodí na pravidelné psychotesty. A co lékaři, kteří léčí lidi? Posílalo vedení v Klatovech svůj zdravotnický personál vůbec na pravidelné pracovně-lékařské prohlídky? To by přece mělo být samozřejmé,“ reaguje Olejára vyjádření ředitele klatovského špitálu Františka Lešundáka, který řekl: „Pro nás už je to uzavřená záležitost.“

„Budu v tomto duchu apelovat na ministra zdravotnictví, aby zdravotnickým zařízením uložil povinnost doložit, že prohlídky jsou prováděny,“ dodal Olejár.
Pokud trpí lékař duševní poruchou, nemá ze zákona nikdo za povinnost to hlásit! „A to je právě důvod, proč došlo k tragickým událostem v Klatovech,“ řekl Aha! mluvčí České lékařské komory (ČLK) Michal Sojka. Ani nový zaměstnavatel nemá právo vyžadovat potvrzení, že nový lékař je zdravotně způsobilý. „Ideální by bylo, kdyby byla zákonná povinnost hlásit ČLK lékaře, kteří z důvodu diagnózy nesmí pracovat s pacienty. Lékaře bychom na přechodnou dobu postavili mimo službu, abychom ochránili jak pacienty, tak lékařovu praxi. Po doloženém vyléčení by se mohl do praxe vrátit,“ dodal Sojka.

Primář Karel Nešpor: Proti alkoholismu prohlídky nepomohou!
Trojsměnný provoz, nepravidelná pracovní doba, neostrá hranice mezi osobním a profesionálním životem… To všechno přispívá podle primáře Kliniky léčby závislostí bohnické léčebny Karla Nešpora k nadměrnému pití u lékařů. „Psychotesty nebo jednorázové vyšetření závislost neodhalí. Navíc k opilosti v pracovní době může dojít i u člověka, který není závislý,“ sdělil Aha! Řešení ale podle něj existuje. „Účinnější je osvojit si už před promocí dovednosti užitečné v prevenci stresu a návykových nemocí, například relaxační techniky,“ dodal známý bojovník proti alkoholismu.

Na ty nejhorší případy zanedbání péče se můžete podívat v galerii.

Stali jste se obětí chyby doktorů? Ozvěte se na e-mail: aha@ahaonline.cz



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.