Skrčeně na boku: Proti bolestem zad | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Skrčeně na boku: Proti bolestem zad

Poloha »fetus« (plod) – člověk na boku stočený do skrčence.
Poloha »fetus« (plod) – člověk na boku stočený do skrčence. (Infografika Aha! – Viktor Sika)

Spánek na boku dokáže ulevit od nepříjemných bolestí zad, které vystřelují nejčastěji do nohou či se projeví necitlivostí např. části stehna.

Velmi častou příčinou potíží bývá onemocnění meziobratlových plotének. Jejich přirozené regeneraci napomáhá právě spaní v této poloze. Jeli vaší oblíbenou, jste podle snáře sebevědomí a sebejistí.

Poloha na boku s nohama skrčenýma směrem ke hrudi je mezi Čechy nejčastější. Pozice je ideální k uvolnění páteře. Ta je přes den vystavena tlaku gravitace, kterým nejvíce trpí meziobratlové ploténky.

Během spánku páteř není namáhána a ploténky mají čas regenerovat. A právě proto nemívají lidé vyznávající tuto polohu po ránu problémy se zády. Důležité je však mít správně vysoký polštář – krk musí být ve stejné výšce jako zbytek páteře.

Jinak budete ráno cítit nepříjemné napětí až bolest svalů šíje, které mohou vyústit až v bolest hlavy. Pokud pociťujete po celodenním sezení či naopak namáhavé práci nepříjemné pobolívání v kříži, podložte si ještě před usínáním tělo tak, aby se vám páteř nevychylovala do strany – celá délka páteře by měla být ve stejné výšce. Neprohýbejte pánev ani boky.

VÝHODA: zmírňuje bolesti zad

NEVÝHODA: hrozí bolesti hlavy a šíje

Tip Aha!:

● Pořiďte si polštář, který přesně vyplní mezeru mezi rameny a krkem. Předejdete tak bolestem hlavy a šíje.

● Prohýbání páteře v oblasti pánve zabráníte například tím, že sevřete polštář mezi koleny.

Káva a cigareta kradou spánek!

Vliv kávy na spánek je otázka, jíž se zabýváme nejen my doma, když hledáme příčinu, proč jsme nemohli zrovna včera usnout, ale i vědci. Studie na dobrovolnících ukázaly, že nápoje a potraviny s obsahem kofeinu kvalitu spánku jednoznačně ovlivňují.

Kofein snižuje tvorbu hormonu melatoninu, který je pro správný spánek důležitý. Po vypití šálku kávy 5 a méně hodin před usnutím, trvá v průměru 2krát déle, než člověk zabere, spánek je mělčí, víc sebou v posteli »házíme«.

Ovlivněna je i jeho délka. Po popíjení kávy v pozdním odpoledni a večer se snižuje až o 60 minut! Podobný vliv má i nikotin, způsobuje mělčí spánek.

Náruživí kuřáci jsou vzhledem k nekvalitnímu spánku v noci častěji v průběhu dne unavení a spavost řeší nadměrnou konzumací kávy. Ocitají se tak v začarovaném kruhu permanentní únavy.

Zítra: Poloha »milenci«



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.