Polohy spánku pro zdraví: 40 % Čechů špatně spí! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Polohy spánku pro zdraví: 40 % Čechů špatně spí!

Vybrat si správnou spánkovou polohu je důležité i pro zdraví.
Vybrat si správnou spánkovou polohu je důležité i pro zdraví. (Profimedia.cz)

Jak spíte? Přes 40  % Čechů si stěžuje: špatně! Nejčastěji máme problémy buď usnout, případně zvečera zabereme, ale po pár hodinách se uprostřed noci probudíme a zbytek probdíme, nebo se vzbudíme už kolem čtvrté...

Celý den jsme pak strašně unavení. Lékaři navíc varují, že nedostatek spánku má výrazný dopad na zdraví. Deník Aha! proto přináší jedinečný seriál, v němž poradíme, jak si lehnout, aby se nám dobře spalo a netrpěli jsme zdravotními problémy.

Nevyspalí lidé trpí dvakrát častěji ischemickou chorobou srdeční, srdečními infarkty a mozkovými příhodami – nemocemi, na něž umírá většina Čechů. Zároveň nespavce třikrát víc bolí hlava, čtyřikrát častěji mají deprese a utrpí v životě více úrazů. Odborníci upozorňují na souvislosti nedostatku spánku s obezitou a také výskytem zhoubných nádorů!

„Ukazuje se, že spánek je nesmírně důležitý pro regeneraci duševních a tělesných sil i pro zapamatování důležitých informací,“ říká prof. MUDr. Soňa Nevšímalová, DrSc., z Neurologické kliniky 1. LF UK a Všeobecné fakultní nemocnice v Praze. Kdo si tedy dopřeje kvalitní spánek, lépe se i učí.

Úsloví: »Jak si kdo ustele, tak si i lehne« by pro nás proto nemělo být pouhým rčením, měli bychom o svém spánku přemýšlet. Již zítra si řekneme, jaké výhody má spánek na boku, a proč by na takovou polohu měly zapomenout ženy.

Spánek nám »žere« televize

Moderní uspěchaný život nás připravil jen za 50 let o 45 minut spánku. Pokud se podíváme ještě dál do minulosti, naše praprababičky před 100 lety spaly až o 2 hodiny déle než my.

„Čím dál víc pracujeme, na odpočinek je méně času a nejvíc to odnáší spánek. A to je špatně,“ upozorňuje prof. MUDr. Karel Šonka, DrSc., z Neurologické kliniky 1. LF UK a Všeobecné fakultní nemocnice v Praze.

Kromě touhy po kariéře, kvůli níž jsme schopni být v práci i 14 hodin, je zabijákem spánku televize. Mnoho rodin ji má nejen v obývacím pokoji, ale i v ložnici a dětském pokojíčku.

Knoflík »telky« či počítače bychom přitom měli vypnout nejpozději tři čtvrtě hodiny před zavrtáním do peřin. A nejlépe před půlnocí, kdy přichází ten nejkvalitnější spánek.

„Jestliže ještě v roce 1970 chodilo až 70 procent populace spát v deset hodin večer, nyní touto dobou chodí spát jen čtvrtina populace a ostatní déle,“ konstatuje profesor Šonka.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.