Bylinky proti nemocem: Yzop lékařský na kašel a astma! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Bylinky proti nemocem: Yzop lékařský na kašel a astma!

Yzop lékařský
Yzop lékařský (Profimedia.cz)

Yzop lékařský (Hyssopus officinalis), od starověku známá bylina, se používal k očištění míst od zlých sil. S oblibou ho pěstovali v klášterech (hyssopus znamená svatá rostlina). V domácnostech jej sypali na podlahu, kolem stěn, kladli na police proti hmyzu a silným odvarem se také zbavovali vší. Dnes se yzop používá v kuchyni jako koření k masu nebo luštěninám a coby léčebná bylinka zabraňuje pocení, je vhodný při problémech s močovým ústrojím nebo při kašli.

Účinky: Yzop je cenný respirační lék vhodný zvláště pro děti. Pomáhá při uvolňování kašle a záchvatech průduškového astmatu a také při onemocněních ledvin a žlučníku. Jako hořký povzbuzující prostředek se může užívat při poruchách zažívání. V lidovém léčitelství se používá při bolestivé menstruaci, na kloktání při zánětech v krku, proti parazitům a jako posilující nápoj pro starší lidi (nedoporučuje se však při stavech předrážděnosti a nervozity).

Zevně se používá formou obkladů a koupelí při ekzémech, pohmožděninách a na nehojící se rány. Při rehabilitaci různých paréz se aplikuje yzopový olej, který se používá k masážím ochrnutých končetin a páteře, např. při náhlých příhodách mozkových.

Kde sbírat: Yzop je u nás hojný a často zplaňuje. Pěstuje se jako koření nebo jako léčivá rostlina. Užitečný je také na zahradě k odpuzování bělásků zelných. Vyhovuje mu slunné stanoviště a lehké, dobře propustné půdy s dostatkem vápníku. Roste na skalách, pahorcích, stráních, rumištích, v lomech a příkopech.

Způsob sběru: Je to vytrvalá, bohatě větvená bylina. Dolní část lodyhy dřevnatí. Sbíráme za suchého slunného počasí v době květu bez dřevnaté části. Sušíme na lískách nebo sítech ve vrstvě 10 – 20 cm na stinném větraném místě. Správně usušený yzop si ponechá svoji barvu – nať je svěže zelená, květy mají modrofialovou barvu.

Recept Evy Třezalky: Víno na posílení organismu!

Nať yzopu, nať saturejky, nať rozmarýnu, nať benediktu, nať pelyňku (můžeme použít čerstvé i sušené drogy) nadrobno nasekáme a volně nasypeme asi do 1/3 objemu vhodné sklenice. Doplníme bílým nebo červeným vínem a necháme za občasného protřesení 2 – 3 týdny vyluhovat. Přecedíme, případně přefiltrujeme, nebo necháme usadit a pozorně slijeme nebo stáhneme hadičkou. Uchováváme v temnu a chladu. Pijeme nalačno po kalíšku (ne více) ráno a večer.

Nálev k vnitřnímu užití: 1 čajová lžička drogy se přelije šálkem vody, nechá se 10 minut louhovat a poté se přecedí. Pijí se 2 šálky denně. V minulosti se yzop používal také při léčbě některých forem epilepsie. Čerstvé i sušené lístky se užívají do polévek, masitých omáček, nádivek a do zeleninových salátů. Ve větším množství není rostlina vhodná pro těhotné.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.