Bylinky proti nemocem: Saturejka na žaludeční nekrózu | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Bylinky proti nemocem: Saturejka na žaludeční nekrózu

Saturejku zahradní lze pěstovat i v květináči.
Saturejku zahradní lze pěstovat i v květináči. (Profimedia.cz)

Bylinka saturejka (Satureia hortensis) byla už ve středověku považována za univerzální všelék. Od toho se mezitím upustilo, i když saturejka zůstala nadále velmi důležitá, a to jak léčebně, tak kulinářsky. Podporuje chuť k jídlu, má protiprůjmové účinky a snižuje krevní tlak. Saturejka nošená ve váčku na krku prý také posiluje mysl.

Účinky:

Zabraňuje nadýmání, má protiprůjmový účinek, povzbuzuje chuť k jídlu, působí protizánětlivě, mírně močopudně, snižuje krevní tlak, tlumí tachykardii, příznivě působí při průduškovém astmatu a snižuje pocit žízně u diabetiků.

Kde sbírat:

Saturejka (známá též jako čabr obecný) se pěstuje na zahradách, jinak roste divoce v písčitých místech v jižní Evropě.

Vyžaduje lehčí půdu a slunné a teplé umístění. V květnu si kupte sazeničky a zasaďte. Jako trvalka se pěstuje saturejka horská (Satureia montana) a vzácněji kavkazská saturejka plazivá (Satureia spicigera).

Způsob sběru:

Mladé výhonky s lístky je nejlepší sklízet ještě před rozkvětem, a to po ránu. Květy jsou však medonosné a vyhledávané včelami a motýly, proto je dobré nechat některé rozvinout.

Výhonky odstřiháváme podle potřeby, rostlina dorůstá, a proto ji můžeme sklízet i několikrát do roka. Byliny sušíme rychle na stinném suchém místě volně zavěšené ve svazečcích.

Recept Evy Třezalky: Saturejkový ocet

Litr kvalitního jablečného či vinného octa mírně zahřejeme, nalijeme do skleněné láhve na snítky čerstvé saturejky a uzavřeme.

Luhujeme dva týdny. Pak saturejku vyjmeme a ocet nalijeme do pěkné láhve, do které vložíme ještě snítku čerstvé bylinky pro dekoraci.

Stejným způsobem připravíme i olej z kvalitního slunečnicového či olivového oleje.

Jak budou bylinky vycházet?

● Zítra: Šalvěj lékařská

● V pátek: Tužebník jilmový

● V sobotu: Yzop lékařský

Zítra: Šalvěj lékařská

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.