Bylinky proti nemocem: Tužebník na horečky | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Bylinky proti nemocem: Tužebník na horečky

Tužebník se sbírá v červenci a srpnu.
Tužebník se sbírá v červenci a srpnu. (Profimedia.cz)

Bylina tužebník jilmový (Filipendula ulmaria) je nejen skvělým pomocníkem na horečnaté virózy, ale také se z ní dá připravit masážní prostředek proti celulitidě. Právě oleji a masti pro lymfatickou automasáž je věnován dnešní recept bylinkářky Evy Třezalky.

Účinky:

Tužebník jilmový je silně potopudný, snižuje horečky, je vhodný při horečnatých virózách, chřipkách a nachlazeních. Zlepšuje látkovou výměnu, pomáhá při chronických kožních problémech, ekzémech i při obezitě.

Má vliv na vylučování solí z těla, působí na problémy se dnou, revmatismem, otoky kloubů a obnovuje střevní mikroflóru po léčbě antibiotiky.

Také mírně snižuje krevní tlak. Doporučuje se i při zánětech ledvin, močových cest a močového měchýře.

Bylina je přírodním zdrojem kyseliny salicylové, která byla také původně z tužebníku izolována.

Aspirin a léky obsahující kyselinu salicylovou jsou již vyráběny uměle, tužebník má ale jednu velkou výhodu – pro svůj vyrovnaný obsah dalších přírodních látek nedráždí žaludeční sliznici, a naopak ji hojí. Neměly by ho však užívat děti do tří let, astmatici a lidé alergičtí na salicyláty.

Kde sbírat:

Na vlhkých místech v okolí potoků a řek, v lužních lesích a na podmáčených lukách. Je to vytrvalá, až 150 cm vysoká bylina s něžným bílým květenstvím.

Způsob sběru:

Sbírá se kvetoucí nať nebo pouze květy, a to v červenci a srpnu. Nůžkami se stříhají celé okolíky, usušené květy se odrolí. Ihned je sušíme ve stínu a na čistém papíru. Zavěšení ani síto není vhodné, protože z květů se uvolňuje pyl a také samovolně vypadávají.

Recept Evy Třezalky: Tužebníkový olej a masážní pasty.

Olej:

Velice dobře působí jako součást masážní pasty pro lymfatickou automasáž. Připravíme ho z čerstvě nasbíraných květů, které necháme několik hodin zavadnout, vložíme do zavařovací sklenice (12 ks květů na velikost sklenice 720 ml se šroubovacím uzávěrem) a doplníme olejem (vyberte ten, který máte v oblibě – slunečnicový, olivový, sezamový, mandlový…).

Uzavřenou sklenici vystavíme na místo, kde je dostatek světla, a macerujeme 6 týdnů.

Masážní pasta:

Potřebujete 1 lžíci kuchyňské nebo mořské soli, 1 lžíci čerstvé citronové šťávy, lžičku tužebníkového oleje, 2 lžíce vašeho oblíbeného jedlého oleje a polohrubou kukuřičnou mouku dle potřeby (nasypeme jen tolik, aby vznikla roztíratelná pasta).

Vše si umícháte v misce kosmetickou špachtlí. Použití: Osprchujete se teplou vodou a prsty nanášíte krouživými pohyby na vlhkou pokožku. Na každém úseku kroužíte 36x.

Začínáte na hřbetech rukou, pokračujete na předloktí, loket, paži, rameno – druhou stranu, na hrudníku roztíráte pastu směrem od boků k hrudní kosti, na břiše směrem od boků přes pupík k hrudní kosti, potom hýždě a kyčle. Když jsou horní končetiny a trup namasírovány, pokračujete s nohama.

Jednu nohu si opřete výše a masírujete pastou nejprve okolo kotníků, pak lýtko, koleno, stehna a druhou stranu. Na závěr si necháte trošku pasty pro oblast krku, kde od klíční jamky směrem vzhůru opisujete kroužky (působí velice dobře proti tzv. »krůtímu krčku«) Tuto lymfatickou automasáž provádíme 2x týdně. Až získáte zručnost, zabere vám pouhých 15 – 20 minut.

ZÍTRA: YZOP LÉKAŘSKÝ



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.