Bylinky proti nemocem: Mateřídouška na záněty a kašel | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Bylinky proti nemocem: Mateřídouška na záněty a kašel

Mateřídouška je v Česku obzvlášť oblíbená bylina.
Mateřídouška je v Česku obzvlášť oblíbená bylina. (Profimedia.cz)

V seriálu deníku Aha! se dnes seznámíme s bylinkou,kterou u nás zná snad každý. Mateřídouška obecná (Thymus serpyllum) upoutá už svou charakteristickou vůní, která má i uklidňující účinky. Tato rostlina pomáhá nejen při zánětech a revmatismu, ale také při dráždivém kašli a zahlenění. Bylinkářka Eva Třezalka připravila recept na lektvar vhodný při žaludečních kolikách a nadýmání.

Účinky: Zevně se používá k obkladům na zánětlivá onemocnění pokožky, dále jako kloktadlo s dezinfekčním účinkem při zánětech dutiny ústní, k posilujícím koupelím a při revmatismu. Izolovaná silice je součástí různých mastí prokrvujících pokožku.

Má uklidňující účinky (voňavý polštářek naplněný sušenou mateřídouškou pod hlavu před usnutím), mírní dráždivý kašel a uvolňuje hleny. Také je součástí oblíbeného dětského sirupu Thymomel, který podporuje vykašlávání. Používá se jako pomocný lék při akutních a chronických zánětlivých onemocněních dýchacích cest především u dětí od jednoho roku.

Kde sbírat: U nás můžeme mateřídoušku najít převážně na suchých travnatých stráních, na loukách a mezích. Je to drobná, silně vonná, keříčkovitá bylina, která může růst v trsech. Lodyhy jsou načervenalé, listy jsou přisedlé, až krátce řapíkaté, lysé. Rostlinka kvete od května do srpna či září, květy jsou oboupohlavní, krátce stopkaté, se srostlými obaly.

Způsob sběru: Pro léčebné účinky se sbírá nať všech druhů mateřídoušky. Od května do září se odstřihávají vrchní nezdřevnatělé části kvetoucí nati. Suší se ve stínu na dobře větraných místech a rozprostřená ve slabých vrstvách. Při dosoušení se neobrací, nebo jen velmi opatrně, aby listy neopadaly. Nejvhodnější doba sběru je suchý slunečný den. Mějte ostré nůžky, stačí ty maličké z manikúry.

Jak budou bylinky vycházet?

● Zítra: Meduňka lékařská

● V sobotu: Oregano – dobromysl

● V pondělí: Pelyněk černobýl● V úterý: Přeslička rolní

● Ve středu: Saturejka

● Ve čtvrtek 14. 4.: Šalvěj lékařská

● V pátek 15. 4.: Tužebník jilmový

● V sobotu 16. 4.: Yzop lékařský

 

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.