Speciál Aha!: Zahrada na jaře! 2. díl | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Speciál Aha!: Zahrada na jaře! 2. díl

Růže jsou symbolem krásy a právem proto zdobí naše zahrady. Tedy pokud se o ně správně staráme...
Růže jsou symbolem krásy a právem proto zdobí naše zahrady. Tedy pokud se o ně správně staráme... (Profimedia.cz)

Chcete mít opět krásnou zahradu? A hodláte si sami vypěstovat výbornou zeleninu? Tak jste na správné adrese! Opět vám přinášíme tipy a rady jak na to!

V druhém díle našeho speciálu Zahrada na jaře jsme se tentokrát zaměřili na péči o růže a další květiny, tipy, jak sázet zeleninu a jak si usnadnit neoblíbenou, ale nutnou činnost – zalévání.

1. Jak pečovat o růže

Růže, jako královny podmanivé krásy, potřebují právě v těchto dnech zasadit, aby se staly opět ozdobou a chloubou naší zahrady. Tady jsou nejdůležitější rady, které nebývá radno opomenout.

Kam růže vysadit?

Růže nejsou náročné na teploty, daří se jim od nížin do podhorských poloh.

V chladnějších oblastech je vhodné orientovat se na odrůdy, u kterých je uváděna plná mrazuvzdornost.

Růžím vyhovuje dostatek slunce, nikoliv však výsušná místa.

Ve stínu rostliny málo kvetou, trpí více chorobami a škůdci. Květy se nejlépe rozvíjejí při teplotách 15 až 22 °C. Důležité pro správný růst je i mírné proudění vzduchu.

Nejlépe vyhovují hluboké, hlinitopísčité až hlinité půdy, s dostatkem humusu a přiměřeným obsahem živin.

Za déle trvajícího většího sucha nebo na extrémně výsušných místech jsou i růže vděčné za vydatnou zálivku. Povrchové kropení, které nezasáhne kořeny, není účinné. Půda pro růže by měla být slabě kyselá, od 5,5 do 6,5 pH.

Rostlinu je třeba chránit před mrazem. Důležité je zajistit ochranu v místě očka. Při podzimním sázení, ale i brzy z jara navršte zeminu směrem k očku tak, aby toto místo bylo maximálně chráněno před mrazem. Růže je rostlina kvetoucí na čerstvém dřevě, proto jí nevadí jarní střih. Vyžene nové výhony, které kvetou hned prvním rokem.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.