Bojujeme s alergií - 1. díl: Jste alergik? Otestujte se! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 28. dubna 2024

Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert

Bojujeme s alergií - 1. díl: Jste alergik? Otestujte se!

Alergie
Alergie (Profimedia.cz)

Jen co Česko prožilo první opravdu teplý víkend, začíná každého pátého z nás počínající jaro dusit! Sluníčko probudilo k životu stromy a keře a alergici kýchají, smrkají, mají zarudlé oči, je jim zle.

Deník Aha! proto připravil seriál, který zmapuje nejčastější typy alergií a poradí, co ve chvíli, kdy udeří, dělat. Dnes začínáme. Jak je to vlastně s alergií?

Alergii můžeme popsat jako nepřiměřenou reakci imunitního systému alergika na zcela neškodné látky z okolí. Může jít o pyly, prach, výměšky roztočů, spory plísní, zvířata, bodnutí hmyzem, ale i potraviny, léky či sluníčko.

Imunitní systém nás chrání před »vetřelci«. Musí umět rozpoznat, co je pro nás nebezpečné, čemu se máme bránit, a naopak co je prospěšné a co má naše tělo přijmout a nebránit se tomu.

Někdy, v případě alergie, ale dojde k selhání v rozpoznání těchto »vetřelců« a imunitní systém začne nepřiměřeně reagovat na zcela neškodné podněty, které jinak zdravého člověka nerozhodí.

Alergie jsou dědičné, jeli jeden rodič alergik, je 30% pravděpodobnost, že bude mít jeho potomek problémy, v případě obou rodičů je to již 60%. Za vzrůstající počet nemocných může znečištěné životní prostředí a třeba i kouření rodičů.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.