Ládík (†3) spolkl minci, opilý doktor ho při banálním zákroku zabil! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Ládík (†3) spolkl minci, opilý doktor ho při banálním zákroku zabil!

Ladík doplatil na opilectví doktora, který nebyl nikdy potrestán. (ilustrační foto)
Ladík doplatil na opilectví doktora, který nebyl nikdy potrestán. (ilustrační foto) (Ilustrační foto: Scom)

Banální lapálie se na Děčínsku v září 1990 proměnila v tragédii. Tříletý Ládík K. spolkl při hře dvoukorunovou minci. Lékař, který mu měl pomoci, však byl opilý a chlapečka zabil.

Když Ládík dvoukorunu spolkl, začal se dusit. Rodiče mu zkusili podat kousky měkké hrušky, aby mince prošla s jídlem do žaludku. Laická »léčba« však nezabrala, a tak vyrazili do nemocnice. Na pohotovosti chlapečka zrentgenovali a poslali rodinu na specializované pracoviště ORL, kde mu měli pomoci.



Rodičům se však lékař ORL Karel J. vůbec nezdál – měl opuchlé oči, mumlal a táhl z něj alkohol. Ládíkův otec nejprve odmítal, aby syna operoval opilý doktor, zdravotní sestry ho však přesvědčily, že jde o banální zákrok, při němž doktor zatlačí minci do žaludku. Lékař později tvrdil, že rodičům řekl, aby nechali dítě v nemocnici. Rodiče to popírali a záznamy jim dávaly za pravdu.

Žádný zápis o podepsaném reverzu se nezachoval. Druhý den přišla rodina na kontrolu opět k doktorovi Karlu J. Lékař zjistil, že mince je sice v žaludku, jícen je však protržený. Chtěl dítě opět operovat, ale vyděšení rodiče to odmítli a odešli. Primářka oddělení nařídila, že Ládík musí být okamžitě operován, jenže Karel J. neznal ani bydliště, a dokonce ani jméno malého pacienta.


Ládík se do nemocnice dostal až večer a to už bylo pozdě. Při vyšetřování se ukázalo, že Karel J. použil při zákroku na dítěti příliš velkou sondu určenou pro dospělé. Navíc si během služby poslal jiného pacienta pro pivo. Potrestán nikdy nebyl, vyšetřování smrti malého Ládíka zastavila  amnestie prezidenta Václava Havla.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.