Až příliš hltal chemii: Školák odpálil sebe i policistu! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Až příliš hltal chemii: Školák odpálil sebe i policistu!

Snaživý žák namíchal děsivou výbušninu.
Snaživý žák namíchal děsivou výbušninu. (Ilustrační foto scom)

Rodiče si obvykle přejí, aby jejich děti dávaly ve škole pozor. U školáka Břetislava M. z Prahy by však bývalo asi lepší, kdyby si v hodině chemie zdříml. Vynalézavý chlapec si totiž vyrobil funkční výbušninu.

Žižkovskou ulicí otřásl v září 1967 výbuch. Na místě zůstal ležet zraněný školák, který pyšně předváděl svůj výtvor kamarádům. Ostatním dětem se naštěstí nic nestalo. Sousedé zavolali sanitku a ta odvezla Břetislava do nemocnice. Protože šlo o experimentování malého chlapce, nepovažovali příslušníci VB za nutné přivolávat speciální pyrotechnickou jednotku.

Případ vyrazil vyšetřovat řadový nadstrážmistr Miroslav R., který neměl s výbušninami žádné zkušenosti. Na místě výbuchu sbíral vzorky třaskavé směsi, které nožíkem seškraboval z kamenů a zdí. První zkumavku naplnil bez potíží, ale druhá mu explodovala v ruce. Muž zákona skončil v nemocnici se zlomenou rukou plnou střepů. V laboratoři chemici zjistili, že si školák vyrobil fulminát stříbrný.  Vzhledem k nízkému věku malého vynálezce, který se nakonec vyléčil bez závažných následků, byl případ odložen. O trestu pro Břetislava nakonec rozhodli jeho rodiče.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.