Pohraničník pobodal kolegu a zastřelil se! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Pohraničník pobodal kolegu a zastřelil se!

Velitel bodl vojína do krku.
Velitel bodl vojína do krku. (Shutterstock.com)

Vojáci hlídající za minulého režimu státní hranice byli často sami v pokušení utéct »za kopečky«. Takové pokusy ale obvykle končili tragicky. V dubnu 1963 doběhl do kasáren pobodaný vojín E. O. a tvrdil, že se ho jeho velitel L. K. pokusil zabít. Ostatní vojáci pak našli L. K. u hranic zastřeleného.

Vojín E. O. tvrdil, že se velitel L. K. choval podivně už na počátku hlídky. Ze svého samopalu vystřelil dvě rány do vzduchu. Potom ohlásil na velitelství, že slyšel střelbu a předpokládá, že stříleli Němci. Zapálil si cigaretu a nabídl i vojínovi E. O. Ten odmítl s tím, že nekouří. L. K. se mu snažil cigaretu vnutit, a tak se od něj vojín raději odvrátil a díval se z pozorovatelny směrem k hranicím.

Najednou pocítil ostrou bolest, jeho velitel ho bodl do krku nožem. E. O. spadl ze zhruba tři metry vysoké pozorovatelny na zem. Byl zraněný, ale stále měl dost síly na útěk. L. K. po něm sice střílel ze samopalu, ale netrefil se a vojínovi se podařilo dostat se do kasáren. To bylo všechno, co E. O. věděl. Kdo ale tedy zastřelil velitele L. K.?

Vyšetřování potvrdilo verzi vojína E. O. Zdálo se, že když se veliteli nepodařilo svého podřízeného zasáhnout, uvědomil si, že nemá šanci dostat se přes hranice a spáchal sebevraždu.

 

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.