Tulák přepadl pošťačku! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Tulák přepadl pošťačku!

Pošťačka u sebe nosila revolver, naštěstí si ho lupič nevšiml.
Pošťačka u sebe nosila revolver, naštěstí si ho lupič nevšiml. (Ilustrační foto ara)

Rok po válce bylo československé pohraničí stále divokým krajem. Poštovní úřednici Věru M. přepadl 27. května 1946 neznámý, německy mluvící tulák, když šla pěšinou z Horní Krupky na Teplicku do Fojtovic. Naštěstí přehlédl, že měla žena zbraň.

Věra M. pracovala ve funkci poštmistra a měla u sebe služební revolver. Nosila ho ale v kabele, kde jí nebyl v případě útoku příliš platný. Osudného dne na ni v půl osmé ráno zaútočil ničema, kterého později policistům popsala jako »zarostlého, otrhaného muže, který se na ni usmál«. Proto nejprve vůbec nečekala, že by ji mohl napadnout.

Náhle dostala silnou ránu pěstí, která ji srazila na zem. Zlotřilec okamžitě prohledal její tašku a ukradl Věře M. veškeré potraviny, které si s sebou nesla do služby. Jen neuvěřitelnou náhodou si nevšiml revolveru… Ten naštěstí zůstal v kabele. Pak lupič zmizel mezi stromy.

Když se Věra M. vzpamatovala, doběhla na fojtovickou poštu a telefonicky informovala SNB. Podle popisu, který bezpečnostním orgánům poskytla, mohl být lupičem muž německé národnosti, který se v okolí hranic potuloval a kradl. Kdyby si byl všiml revolveru v pošťaččině tašce, mohl se stát i vrahem. Lupič nebyl nikdy dopaden…

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.