Chtěl vybudovat vlastní Říši: Učeň se podřezal z lásky k Hitlerovi! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Chtěl vybudovat vlastní Říši: Učeň se podřezal z lásky k Hitlerovi!

Adolf Hitler byl studentovi inspirací...
Adolf Hitler byl studentovi inspirací...  (Foto: Aha! - ara)

Záliba ve filmech o druhé světové válce přerostla Martinovi H. (16) z Trutnovska přes hlavu. Na učilišti nejprve založil »fašistickou« skupinu a tyranizoval spolužáky. Když pochopil, že další Říši asi nevybuduje, podřezal si žíly.

Martin H. vyrůstal s matkou a otčímem, který ho po narození vlastního dítěte začal odmítat. Mladík se začal zajímat o fašismus a nacismus. Obdivoval Hitlera a chtěl jít na vojenskou školu. Odtud ho však vyloučili kvůli mizernému prospěchu a musel jít na učiliště. Na internátu okolo sebe Martin H. shromáždil skupinu podobně smýšlejících spolužáků a začali si říkat Legion Condor. Mladík se nechával oslovovat »vůdče« a ostatním učňům začal teror. Skupina je přivazovala k židlím a »vyslýchala«.

Při tom je tloukli dřevěnými poleny a řemeny. Mladší učni pak raději zdravili na chodbách nacistickým pozdravem a hesly »Ať žije Německo«  a »Ať žije říše«. Martin H. fantazíroval, že se jeho skupina připojí k fašistickému převratu. Postupem času ale pochopil, že k ničemu takovému asi nedojde a propadal depresím. V červnu 1985 přišel na internát opilý. Nejdřív zavřel dva spolužáky do skříně, další zamkl v pokoji a vymočil se na podlahu. Nakonec si samozvaný vůdce podřezal žíly. Lékaři ho ale zachránili a při vyšetřování motivů sebevraždy vyšly najevo všechny aktivity povedené skupinky. Martin H. byl za šikanování spolužáků a propagaci fašismu odsouzen strávit rok za mřížemi.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.