LETNÍ PUTOVÁNÍ ZA JÍDLEM: Odkud se vzal flamendr?
Matka měst, srdce Evropy nebo kamenný sen. To všechno je Praha, naše hlavní metropole. Pyšní se bohatou historií, památkami, které jinde ve světě nemají obdoby, a kouzelnou atmosférou, která kdysi učarovala i mnoha známým osobnostem. Kde tedy symbolicky zakončit naše putování za gurmánskými specialitami Česka, než právě v Praze a přilehlém středočeském kraji?
Ačkoli bylo její území osídleno již před sedmi tisíci lety, významu začala Praha nabírat až v 6. století v souvislosti s migrací v Evropě. Městská práva byla Praze udělena v roce 1257 králem Přemyslem Otakarem II. Největší rozkvět pak nastal za Karla IV. Staropražská kuchyně má prý mnoho společného s kuchyní francouzskou. Mezi vyhlášené laskominy patřili dokonce šneci, kteří se podávali o Vánocích. Nechyběly ani tradiční omáčky s knedlíky a jako sladká tečka vynikající tvarohové koláče a buchty. Pražské historické centrum je nádherné. Zajímavé jsou ovšem i periferie či netknunát příroda nedaleko za metropolí.
* Nejvýznamnější pražské památky objevíte na takzvané Královské cestě. Historická trasa vede místy, kudy dříve procházely korunovační průvody českých králů. Začíná se u Prašné brány, cesta pokračuje přes Staroměstské náměstí, kolem Klementina přes Karlův most a Malou Stranu až na Pražský hrad. Pokud se chcete dozvědět o Praze i různé zajímavosti, podívejte se na program komentovaných vlastivědných vycházek.
* Pražské plavební společnosti pravidelně pořádají výlety lodí do Mělníka nebo na Slapy. Do druhé jmenované destinace se vyplouvá každou sobotu a neděli v 8.30 z Rašínova nábřeží. Zpáteční jízdenka stojí 590 Kč.
* Půjčíte-li si ve městě kolo, můžete vyjet podél Vltavy směrem na Tróju, kde můžete navštívit třeba Trojský zámek i pražskou Zoo.
PRAŽSKÝ FLAMENDR
Pokrm z vepřového masa byl pro Prahu příznačný zejména v době rozvoje pivovarnictví. Má mnoho společného s gulášem, takže se nejlépe zapíjel právě půllitrem dobře vychlazeného piva.
POTŘEBUJETE:
✔ 600 g vepřové plece
✔ 2 cibule
✔ 1 lžíci mleté papriky
✔ 70 g rajského protlaku
✔ 2 stroužky česneku
✔ 1 větší brambor
✔ majoránku
✔ olej
✔ hovězí vývar
✔ sůl
✔ pepř
1. Cibuli nakrájíme na kostičky a necháme na oleji zesklovatět. Přidáme maso na nudličky, osolíme, opepříme a společně restujeme.
2. Pak přidáme protlak, papriku, podlijeme vodou a přidáme masox (nebo zalijeme vývarem). Dobře promícháme a dusíme, dokud není maso měkké.
3. Nakonec do směsi přidáme nastrouhaný brambor a pomalu vaříme, dokud pokrm nezhoustne. Poté dle chuti dosolíme, okořeníme majoránkou a prolisovaným česnekem a podáváme s houskovým knedlíkem nebo pečivem.