LETNÍ PUTOVÁNÍ ZA JÍDLEM: Na Karlovarsku může být odpočinek i aktivní!

Karlovy Vary založil král Karel IV. v roce 1350. V průběhu 18. a 19. století nabyly na významu, když zdejší lázně začaly navštěvovat i významné zahraniční osobnosti. Nejoblíbenějším lázeňským městem koneckonců Vary zůstávají dodnes. Na své si tu však přijdou i cestovatelé, kteří chtějí svou dovolenou trávit aktivně. Těm se zde nabízí se třeba možnost návštěvy golfového hřiště, koupaliště i přírodního vysokolanového centra Svatý Linhart.
* V samém srdci lázní se nachází vřídelní kolonáda. Pramen Vřídlo tryská na povrch horkou minerální vodu o teplotě 72 stupňů a stal se symbolem celého města. Léčivou vodu využívají zdejší wellness centra pro vanové koupele. Vy se můžete vydat na exkurzi do vřídelního podzemí, která slibuje opravdu nevšední zážitek. Otevřeno je každý den od 11 do 17 hodin, vstupné stojí 90 korun.
* Mezi nejkrásnější karlovarské stavby patří budova Alžbětiných lázní. Ty byly založeny v roce 1906 a dodnes poskytují nadstandardní spektrum léčebných procedur s využitím minerální vody a rašeliny. Návštěvníci mohou využít i bazénu a sauny. Dvouhodinové vstupné do bazénu stojí 185 korun. Otevřeno je denně od 9 hodin, zavírá se ve 21 hodin, v neděli pak v 19 hodin.
* Na zámku v Chyši pobýval v roce 1917 i spisovatel Karel Čapek. U té příležitosti je zde instalována výstava o jeho životě. Za vidění ale stojí i prohlídka reprezentačních a obytních částí zámku a zámeckého pivovaru, kde se dodnes vaří vynikající pivo. Otevřeno je od úterý do neděle mezi 10. a 18. hodinou. Vstupné stojí 100 korun.
BRAMBOROVÁ PAŠTIKA
Nejznámější regionální specialita karlovarský knedlík se připravoval v zámožnějších rodinách, chudí jedli spíše pokrmy z brambor. Bramborová paštika se jedla teplá i studená.
✔ 1,5 kg brambor
✔ 2 cibule
✔ 2 plátky uzeného masa
✔ 100 g anglické slaniny
✔ smetana ke šlehání
✔ 4 vejce
✔ sůl
✔ majoránka
✔ muškátový oříšek
✔ sádlo na vymazání
1. Brambory oloupeme a uvaříme v osolené vodě. Poté je rozmačkáme na kaši a rozdělíme na dvě poloviny.
2. Na tenké vrstvě sádla si osmažíme nadrobno nakrájenou cibulku spolu s uzeným masem a anglickou slaninou.
2. Do vymazané formy (třeba na srnčí hřbet) dáme první polovinu brambor. Na to navrstvíme směs cibulky, masa a slaniny. Překryjeme druhou polovinou brambor.
3. Takto navrstvenou směs přelijeme smetanou smíchanou se čtyřmi vejci. Okořeníme, dosolíme a pečeme v troubě vyhřáté na 150 °C asi 1 hodinu.
KRUŠNÉ HORY: Ojedinělé technické expozice
Ráz zdejší krajiny je jako stvořený pro cyklistiku a turistiku. Nevšední technické expozice připomínající těžbu nerostných surovin na Krušnohorsku jsou příjemným zpestřením výletů po okolí. Nenechte se ale mýlit, pokud si myslíte, že je to vše, co zde zažijete! Navštívit můžete třeba kozí farmu nedaleko Kadaně, zoopark v Chomutově nebo se vykoupat v Kamencovém jezeře.
* Historické jádro města Krupka tvoří náměstí s kostely a sochami. Za návštěvu ale stojí zejména štola Starý Martin, kde se cínová ruda těžila už v 15. století. Prohlídka s průvodcem trvá 45 minut a uvidíte během ní staré důlní stroje a hlavní úseky žíly Lukáš s minerální výplní a krápníkovou výzdobou. Nezapomeňte si vzít teplé oblečení a pevnou obuv. Štola je otevřena každý den od 9.30 do 16.15. Vstupné stojí 70 korun.
* Na barokním zámku Duchcov strávil posledních třináct let svého života slavný svůdník Giacomo Cassanova, působil zde jako knihovník. Jeho pobyt na zámku mapuje druhá prohlídková trasa. První okruh vás zase seznámí se sběratelskými a mecenášskými aktivitami původních majitelů zámku Valdštejnů. Zámek je otevřen denně kromě pondělí od 10 do 16 hodin. Vstupné stojí 80 korun.
* Tiské stěny patří k nejstarším turistickým oblastem Labských pískovců. Dodnes jsou oblíbeným cílem horolezců, ale i milovníků ryzí přírody. Tiské stěny se dělí na Malé a Velké a vedou jimi dobře značené turistické trasy. Obě části spojuje naučná stezka se sedmi zastaveními.
KRUŠNOHORSKÉ PEPŘENKY
Recept na tyto pikantní sušenky je velmi jednoduchý. V minulosti si je s sebou do práce nosili horníci a jedli je během svačiny k čaji, protože je vždy zahřály.

✔ 3 vejce
✔ 200 g cukru
✔ 300 g polohrubé mouky
✔ 2 lžičky bílého pepře
✔ 2 ks drceného hřebíčku
✔ 1 lžička mletého zázvoru
✔ ½ prášku do pečiva
1. Vejce utřeme s cukrem, přidáme mouku, koření a vypracujeme tuhé těsto, které obalíme fólií a necháme 15 minut odpočinout v chladu.
2. Z těsta vytvoříme stejně velké kuličky, které dlaní rozmáčkneme na plech vyložený pečicím papírem do tvaru sušenky.
3. Pečeme v troubě předehřáté na 150 stupňů asi 20 minut.