Skvělá klasika: Mramorová bábovka z třeného těsta
POTŘEBUJETE: 300 g hrubé nebo polohrubé mouky, 150 g moučkového cukru, 120 g hery, 3 vejce, 200 ml mléka, ½ kypřicího prášku do pečiva, 4 lžíce kakaa, 40 g másla na vymazání, 30 g strouhanky na vysypání formy, citronovou kůru, vanilinový cukr
V míse utřeme tuk s moučkovým a vanilinovým cukrem do pěny. Postupně vmícháme jeden žloutek po druhém a nastrouháme kůru z omytého citronu. Střídavě po lžících přidáváme mléko a polovinu mouky, ve které jsme zamíchali prášek do pečiva. Z bílků ušleháme tuhý sníh a střídavě s druhou polovinou mouky ho lehce vmícháme do těsta. Těsto rozdělíme na dva díly. Do jedné poloviny vmícháme prosáté kakao. Kakaové a světlé těsto klademe střídavě polévkovou lžíci do vymazané a vysypané bábovkové formy. Můžeme také dno formy vyplnit těstem světlým, střed tmavýma povrch bábovky zase světlým těstem. Stěrkou těsto uhladíme a více ho nahrneme k okraji formy, aby po upečení byl spodek bábovky rovný. Pečeme v mírně vyhřáté troubě asi 45 minut. Špejlí, kterou vbodneme u středu do bábovky, zjistíme, zda je upečená. Špejle musí zůstat suchá. Po upečení bábovku vyklopíme, nejde li vyklopit, pokryjme formu na chvíli vyždímanou mokrou utěrkou.
Více receptů nejen na zákusky najdete v tištěném Aha! pro ženy číslo 7.