Kauza Brady: Jeden metál za druhým! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Kauza Brady: Jeden metál za druhým!

Tak se kauzou (ne)vyznamenání pro Bradyho baví internet
Tak se kauzou (ne)vyznamenání pro Bradyho baví internet (Foto ara)

Až Jiří Brady (88) poletí zpět do Kanady, bude si asi muset připlatit za nadváhu svých zavazadel. Politici se totiž předhánějí, kdo mu dá větší »cenu útěchy« za to, že mu prezident neudělil státní vyznamenání. Muž, který přežil holocaust, teď ani nestíhá všechny metály přebírat.

První pocty se včera dočkal strýc ministra kultury Daniela Hermana (KDU-ČSL), jenž kvůli své schůzce s dalajlámou údajně přišel o Řád T. G. Masaryka, na Staroměstské radnici.

Dala i Číňanovi

Primátorka Adriana Krnáčová (ANO) mu předala Klíč od obce pražské a řekla: „Vítejte v Praze a buďte tady vždy doma.“ A i když opozice Krnáčovou zkritizovala, že stejný klíč od ní dostal i čínský prezident, Brady byl dojatý. „V životě jsem nečekal, že by se něco takového mohlo stát. Když jsem se chystal do své vlasti, manželka se mě ptala, co tu budu tak dlouho dělat. Teď je o zábavu postaráno,“ řekl muž, který přežil pobyt v koncentračním táboru v Terezíně a Osvětimi i pochod smrti.

Samá placka

A opravdu se nenudil – ještě týž den převzal cenu Prix Irene za zásluhy o mír mezi lidskými skupinami. Tu mu udělil spolek Irene vzniklý z iniciativy signatářů Charty 77 a terapeutů zabývajících se léčbou traumatu holocaustu. Dnes dopoledne pak Bradyho čeká ocenění v Kramářově vile, kde mu premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) udělí pamětní medaili Karla Kramáře. Také předseda vlády totiž „pokládá za krajně nešťastné“, že Brady nedostane státní vyznamenání, ale i „okolnosti, které k tomu vedly“. Cesta za metály však bude pro Bradyho pokračovat. Ve stejný den kvůli němu poslanci přeruší schůzi Sněmovny a ocení ho medailí a pamětním listem.

Hrad? Nemám čas!

Následující den pak rektor Univerzity Palackého v Olomouci Jaroslav Miller předá Bradymu vyznamenání 28. října na oslavách na Staroměstském náměstí, které organizuje předseda Starostů a nezávislých Petr Gazdík. Právě na Staroměstském náměstí se sejdou ti, kteří kvůli neudělení vyznamenání Bradymu odmítají přijít na Pražský hrad na oficiální oslavy. V pondělí by pak Brady měl v Brně převzít pamětní list jako „poděkování za jeho život a přístup k němu a jakým způsobem vše prezentuje společnosti.“ Není tedy divu, že na nabídku prezidenta přece jen ho ocenit při vhodné příležitosti, Brady odvětil: „To asi nebudu mít čas...“

Tak se kauzou (ne)vyznamenání pro Bradyho baví internet

Kdo je Jiří Brady

Jeho rodinu vyvraždili Němci, on přežil Terezín i Osvětim a podařilo se mu uprchnout z pochodu smrti. V roce 1949 emigroval, v Kanadě se pak stal úspěšným podnikatelem a angažoval se v pomoci krajanům-emigrantům. Celý život také přednášel po celém světě a vydával svědectví o zrůdnosti nacismu.

Vsaďte se: Ovčáčka ocení spíš než Bradyho

Kdo dostane v pátek na Hradě vyznamenání? Podle bookmakerů Chance téměř jistě zpěvák Daniel Hůlka (kurz 1,02:1), ale možná i exprezident Václav Klaus (1,6:1). „Že by ovšem prezident vyznamenal svou mluvící hlavu Jiřího Ovčáčka, je s kurzem 20:1 podle našich bookies dost nepravděpodobné. Na druhou stranu je to ale pořád daleko pravděpodobnější, než že si vyznamenání nakonec přece jen převezme Jiří Brady. Tuhle možnost by bookmakeři viděli v kurzu dokonce 50:1,“ řekla mluvčí Chance Markéta Světlíková.



Přečtěte si
stanislav....@...
31. 10. 2016 • 21:43

To je nechutná šaškárna protože jí režírují nechutní umělci. Proč například takto nevystupoval Bartoška v době když měl krycí jméno Narcis (u stb)

jity
28. 10. 2016 • 13:33

Proč vyhžovat Hitlerem , toho tady přece nikdo nevelebí. Do Číny a na Kubu jezdí jen naši mocní za státní peníze, obyčejní občané na to nemají.

ararat
28. 10. 2016 • 11:39

Se musím zase zasmát,ta blběna to fakt nepochopila,ona si snad myslí,že když to opsala z google,tak,že je za chytrou a opak je pravdou no jasně že nic nepochopila,ale pokud má ráda bolševiky,nechť si zajede do Číny nebo na Kubu,tam objeví co je jí blízko..na takové lidi je dobrý Hitler,ten by ti ukázal svobodu slova,ani bys nedýchala strachy...blběno...

-bello-
28. 10. 2016 • 00:27

robin5

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.