Mladá Irka si prokopla čelo: Nohy na palubku nepatří! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Mladá Irka si prokopla čelo: Nohy na palubku nepatří!

Gráinne už má čelo z porcelánu.
Gráinne už má čelo z porcelánu. (Foto Facebook)

 Dámy, děláte to taky? I vy si rády na sedadle spolujezdce hovíte s nohama vyloženýma na palubní desce? Příběh Irky Gráinne Kealyové (35) vás dost možná přesvědčí to už nikdy neudělat! Přítel naboural a ona si koleny téměř »vykopla« mozek z hlavy!

Její přítel tehdy hnal těžký džíp šílenou rychlostí kolem 190 km/h. Jí přesto nenapadlo nic lepšího, než sedět s nohama na palubní desce. „Nedělala jsem to často, ale zrovna jsem měla nové, čisté boty...“ vzpomíná Gráinne na největší chybu svého života. „Nedošlo mi, že dávám chodidla přímo na airbag.“
Řidič pak ale na zmrazku ztratil kontrolu a napálil to do zdi. „Airbagy vystřelily a jak jsem na jednom měla nohy, kolena mi to vrazilo přímo do obličeje!“

Posun tváře
Zlomila si všechny obličejové kosti, vytékal jí mozkomíšní mok... Záchranka naštěstí přijela včas a doktoři ji dali dohromady. Ne však natrvalo, po roce zjistili, že nesrůstá správně: tvář se jí posunula nahoru. A běžná plastika by to nespravila, museli dívce odoperovat čelo. Až po dvou letech jí v nemocnici vyrobili nové, voperovali jí keramický implantát.
Dnes byste na Gráinne následky nehody nepoznali, určitě ne na první pohled. Traumatu se však nezbaví, a pokaždé ji rozdráždí, když někdo dělá stejnou pitomost. „Doufám, že se z mojí chyby lidé poučí,“ apeluje na veřejnost a odsuzuje zejména celebrity, které si fotí svou fešnou obuv na palubní desce – čímž inspirují zástupy fanoušků.

 

Bleskurychlé pytle
Aby byl airbag naplněný dřív, než hlava narazí do volantu či skla, musí se nafouknout velmi rychle, uvádí se do 40 milisekund. Po explozi roznětky vznikne chemická reakce, která podnítí tvorbu plynu, jenž nafoukne airbag (50 – 60 litrů u předních vaků, 90 – 120 litrů u předních bočních vaků). Pozor ale, airbag zachraňuje pouze připoutané cestující! Nepřipoutaným nezřídka zlomí vaz!

Čas Akce

0,000 s Dochází k nárazu
0,003 s Senzor hlásí náraz řídící jednotce
0,015 s je vyhodnocena síla nárazu
0,016 s odchází signál, že je třeba aktivovat airbag
0,020 s roznětka aktivuje generátoru plynu
0,040 s setrvačnost posílá cestujících vpřed, pytle už jsou ale připraveny
Pro srovnání: Mrknutí oka = 0,100 až 0,200 s.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.