Mimina se vrátila na Jakešův prst | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 5. května 2024

Svátek slaví Klaudie, zítra Radoslav

Mimina se vrátila na Jakešův prst

Nová miminka Davida Černého před instalací na Žižkovskou televizní věž
Nová miminka Davida Černého před instalací na Žižkovskou televizní věž (e15 Michal Nosek)

Holé zadečky, buclaté prstíky, místo obličejů čárový kód. Slavná mimina umělce Davida Černého po roce a půl zase z výšky shlížejí na návštěvníky pražských Mahlerových sadů. Deset zbrusu nových plastik na žižkovskou televizní věž umístili za necelé dva týdny, byla to ale fuška.

Není snad jiná stavba, která by v české metropoli přitahovala víc protichůdných názorů než Žižkovský vysílač. Jeho tvar i umístění byly trnem v oku jak architektům, tak památkářům. Přece jen byl tento 216 metrů vysoký železobetonový kolos postaven na místě starého olšanského židovského hřbitova, který byl kvůli němu zničen. Olej do ohně pak v roce 2000 přilila zmíněná mimina. Deformovaná batolata vyvolala další kritiku, veskrze je ale veřejnost nakonec přijala kladně, a tak se o rok později rozhodlo, že zůstanou déle.

Ve světě ale zkrášlení výškové stavby z dílny architekta Václava Aulického neocenili a třeba australský server VirtualTourist.com ho v roce 2009 v anketě označil za druhou nejškaredější stavbu světa. „Je už sama o sobě dost ošklivá, ale malé lezoucí děti od výtvarníka Davida Černého ji z ostudy proměnily v něco, z čeho se vám opravdu zatočí hlava,“ napsali Australané.

Lepší a těžší
České Radiokomunikace, majitel věže i soch, je v roce 2017 nechaly sundat a zkontrolovat, v jakém stavu jsou. Bylo to ale nakonec horší, než se čekalo a na zdi věže už se tak nevrátila. A v tu chvíli se veřejnost ozvala, kde jejich milované i nenáviděné dětičky bez obličejů jsou. Mohly se opravit, víc se ale nakonec vyplatilo vyrobit sochy nové. Tím, že bylo nutné vyměnit vnitřní konstrukce kvůli nové legislativě, musely se plastiky rozřezat a znehodnotit. Fungl nová mimina se silnějším základem teď proto váží úctyhodných 190 kg, což je asi o 40 kg víc, než měla ta původní. Nerezová »kostra« je podobná stolu, čtyři nohy, které končí v rukou a kolenou. A na tu je v několika určitých místech připojen sklolaminát, vnější povrch miminka, který vidíte. I ten je vyroben kvalitněji, měl by mnohem lépe odolat UV záření než předchozí.

Celý článek si můžete přečíst v tištěném vydání nedělního deníku Aha!



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.