Jarním houbám chybí voda: Bude další suchý rok? A jaké počasí nás čeká? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Jarním houbám chybí voda: Bude další suchý rok? A jaké počasí nás čeká?

Úroda kačenek byla hojná, ostatní houby ale zaschly.
Úroda kačenek byla hojná, ostatní houby ale zaschly. (Foto Dalibor Marounek)

Vyschlá zem, hnědý mech. Smutný obrázek teď nabízí naše lesy, které by v dubnu rozhodně neměly mít nouzi o vláhu. Jenže neprší… Zasychají dokonce i jarní druhy hub

Mykologové se bojí dalšího suchého roku. Mírný konec zimy a teplý začátek jara sice povzbudil houby, aby vystrčily kloboučky dříve. Jenže teď jim chybí voda. „Smrže z minulého týdne zaschnuly na stojato,“ popisuje mykolog Dalibor Marounek. Sucho hubí i penízovky a další jarní houby. Na vlhčích místech se však udržely kačenky české. „Přes to sucho jsem alespoň s kačenkami spokojený,“ říká Dalibor Marounek.

Prší málo

Nejde o žádné »babské věštění z hub«. Obavy ze sucha jsou reálné, potvrzují je i meteorologové. Za poslední březnový týden spadlo v Česku průměrně 3 milimetry srážek, což odpovídá pouhým 27 % normálu pro toto období. Trochu víc pršelo v Česku, kde spadlo 32 % běžného množství srážek. Na Moravě to bylo jen 17 % normálu. A situace se v následujících dnech ještě zhorší. „Vlhkost půdy se bude v průběhu týdne snižovat zejména v povrchové vrstvě,“ předpovídají meteorologové Českého hydrometeorologického ústavu.

Jak bude?

Dnes: oblačno, ojediněle přeháňky nebo i bouřka, silný vítr, den 15 až 21 °C, na horách kolem 11 °C.
Zítra: polojasno, místy přeháňky, noc 6 až 10 °C, na západě kolem 4 °C, den 15 až 19 °C, na jihozápadě 11 až 15 °C.
Sobota: oblačno až zataženo, místy déšť nebo přeháňky, noc 3 až 7 °C, den 11 až 15 °C.
Neděle: oblačno, ojediněle přeháňky, noc 1 až 5 °C, den 11 až 15 °C, na jihovýchodě až 17 °C.
Pondělí: oblačno, přechodně až polojasno, ojediněle přeháňky, noc 2 až 6 °C, den 12 až 16 °C.

Recept: Co s »kačkami«? Zkuste je na smetaně!

Kačenka česká patří mezi nejchutnější jarní huby. Hodí se třeba do omáček, výborná je na smetaně.

Potřebujete: 300 g kačenky české, 100 g šunky, 1 cibule, 200 g sladké smetany, 0,5 l vývaru z kostí, 2 lžíce hladké mouky, citronová šťáva, máslo, pepř, sůl, špetka muškátové květu.

Kačenky očistěte, opláchněte vodou, kloboučky mladých plodnic necháte celé, u větších plodnic kloboučky podélně rozpulte, nožky nakrájejte na kolečka. Na másle nechte zpěnit nakrájenou cibuli, přidejte nakrájené houby, osolte, opepřete, zalijte vývarem z kostí, přiklopte pokličkou a duste do měkka. Když jsou houby měkké, přidejte na nudličky nakrájenou šunku, zahustěte smetanou, ve které jste rozmíchali hladkou mouku. Krátce povařte. Na závěr ochuťte omáčku pár kapkami citronové šťávy a špetkou muškátové oříšku. Podávejte s těstovinami, rýží nebo knedlíkem.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.