Polovina listopadu, a pořád rostou! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Polovina listopadu, a pořád rostou!

Bedly nasbírali Vrbovi do šátku.
Bedly nasbírali Vrbovi do šátku. (Foto pro Aha! – A. Vrba, D. Marounek)

Polovina listopadu, a houby pořád rostou! A to i v podhůří Bílých Karpat. Antonín Vrba (59) z Velké nad Veličkou na Hodonínsku našel václavky i bedly.

Léto letos houbařům příliš nepřálo, podzim to alespoň částečně napravil. Díky teplému počasí se sezona protáhla až do poloviny listopadu. Pokud chcete ještě pokoušet houbařské štěstí, nemusíte ani chodit do lesa. Největší úroda podzimních hub na vás čeká v trávě na loukách či podél cest. Antonín Vrba »houbařil« přímo v centru Velké nad Veličkou. „Václavky jsem objevil v trávě na náměstíčku za kostelem. Radost z nich měl i malý Adámek (2), který šel s maminkou okolo,“ řekl. Sucho ale trápí i václavky, měly suchem deformované a rozpraskané kloboučky.

Adámek u václavek pokroucených suchem.

Když vyšel Antonín »za humna«, bělaly se na louce bílé hlavičky. „Krásné bedly. Byli jsme překvapeni a neměli je do čeho dát. Žena musela obětovat svůj šátek,“ konstatoval. Večer si pak pochutnali na řízečcích s chlebem a okurkou.

Lahodné řízky
Bedly se ideálně hodí na řízky. Příprava této dobroty je jednoduchá. Kloboučky očistěte a obalte je v tradičním trojobalu – mouka, vajíčko a strouhanka. „Někdy přidávám do vajíčka trochu piva,“ prozrazuje vylepšení klasiky mykolog Dalibor Marounek. Následně stačí osmažit a podávat s pečivem nebo s bramborem a tatarkou.

Na horách nasněží
Sice je už polovina listopadu, dušičkové počasí ale dorazilo až nyní. Čekají nás mlhavá rána, místy se nízká oblačnost nezvedne ani přes den. V noci už může začít mrznout. Proto mykologové doporučují vyrazit do lesů co nejdříve, než houby přemrznou a pak se už nemají konzumovat. Výraznější ochlazení má přijít koncem týdne, v nížinách zaprší a na horách by v neděli mohlo nasněžit.

Jak bude?
Dnes: oblačno, ráno mlhy, 7 až 11 °C, na horách 4 °C.
Zítra: polojasno, ráno mlhy, noc –2 až 2°C, den 3 až 10 °C.
Pátek: polojasno, mlhy, nízká oblačnost, noc –3 až 1 °C, den 3 až 9 °C.
Sobota: polojasno, místy mlhy, noc –4 až 2 °C, den 3 až 8 °C.
Neděle: oblačno, přeháňky, na horách sněhové, noc –4 až 4 °C, den 3 až 7 °C.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.